Awokado idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past. Dodatek tego owocu znakomicie podkreśla smak, a w dodatku awokado należy bardzo zdrowych owoców, ponieważ zawiera kwasy omega-9 i mnóstwo witamin oraz minerałów.
Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na pyszną pastę, którą posmarujesz kanapki. Zaledwie kilka składników i kwadrans przygotowania.
Składniki na pastę z awokado – przepis
Do wykonania tej pasty potrzebujesz następujących składników:
- 2 mniejsze dojrzałe awokado
- 4 średnie jajka na twardo
- 1/2 mniejszej czerwonej cebuli
- garść świeżej kolendry lub pietruszki
- 3 łyżki delikatnej oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- łyżka majonezu
Pasta z awokado krok po kroku – przepis
Krok 1. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, a środek wydrąż łyżeczką. Widelcem rozgnieć w miseczce cały miąższ na papkę lub pokrój awokado w małe kosteczki.
Krok 2. Do awokado dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojone w kosteczkę jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę i posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Wlej też podaną ilość oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez.
Krok 3. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Sprawdź smak. Możesz dodać soli i pieprzu, jeżeli lubisz bardziej doprawione.