Najlepszy przepis na pierogi ruskie

0
15999

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – pierogi ruskie. Te małe, pulchne poduszeczki pełne aromatycznego farszu są nie tylko symbolem tradycji, ale także prawdziwym rarytasem.

Oto najlepszy przepis na pierogi ruskie, jaki tylko znajdziesz w internecie. Cienkie ciasto, dobrze doprawiony farsz i cebulowa okrasa to tajniki dobrych pierogów ruskich.

DZISIAJ GRZEJE:  Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Woda z tym dodatkiem to najlepsza odżywka dla kwiatów

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

Składniki na pierogi ruskie – przepis

Do wykonania pierogów ruskich potrzebujesz:

Składniki na ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 300 g twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

Pierogi ruskie krok po kroku – przepis

Z podanego przepisu powinno wyjść około 60 pierogów.

Krok 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przepuść przez praskę. Odstaw do ostudzenia, a potem dodaj do ziemniaczanej masy po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Krok 2. Cebulę obierz i poszatkuj. Podsmażaj na maśle klarowanym przez około 10 minut, aż się zeszkli i nabierze ładnego, rumianego koloru. Cebulę możesz smażyć także na oleju albo oliwie.

Krok 3. Twaróg półtłusty dokładnie zmiel i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też podsmażoną cebulkę. Wszystko razem dobrze wymieszaj.

Krok 4. Czas przygotować ciasto. Do miski przesiej podaną ilość mąki, dodaj pół łyżeczki soli oraz cztery łyżki oleju. Następnie wlej szklankę gorącej wody i zacznij wyrabiać ciasto, które powinno wyjść elastyczne i miękkie.

Krok 5. Gotową kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie ciasto podziel na trzy równe części. Jedną część rozwałkuj cienko i na stolnicy posypanej lekko mąką i wykrawaj placki o średnicy około 8 centymetrów.

Krok 6. Do środka placka nakładaj kulki farszu i zamykaj pierogi, robiąc falbanki na zgięciach. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Weź kolejne dwie części ciasta i rób to samo.

Krok 7. Pierogi gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty, aż do wypłynięcia. Na koniec zrób okrasę z cebuli smażonej na maśle klarowanym albo oleju i obficie nałóż ją na pierogi. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here