Racuchy to wywodzące się z kuchni polskiej pulchne placuszki, które często przyrządza się z dodatkiem owoców takich jak na przykład jabłka. Bez ich dodatku wychodzą jednak równie smacznie.
Dzisiejszy przepis na racuchy będzie zawierał w sobie jogurt grecki. Zrób je dokładnie wedle podanych kroków, a na pewno będą mega puszyste i mięciutkie w środku.
Składniki na racuchy – przepis
Do zrobienia racuchów potrzeba następujących składników:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 250 gramów jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- szczypta soli
Racuchy krok po kroku – przepis
Krok 1. 3 jajka utrzyj z 3 łyżkami cukru.
Krok 2. Dodaj 250 gramów jogurtu greckiego.
Krok 3. Wsyp dwie szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
Krok 4. Miksuj wszystko, aż powstanie gładka masa.
Krok 5. Na dobrze rozgrzany olej kładź po łyżce ciasta.
Krok 6. Smaż racuchy po 3 minuty na jedną stronę.
Krok 7. Wykładaj je na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>