Tradycyjna kapusta z grochem i grzybami leśnymi

0
315

Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które często pojawia się na wigilijnym stole. Jest to potrawa, która doskonale wpisuje się w klimat świąteczny, podkreślając polskie tradycje kulinarne.

Przepis na to aromatyczne danie znajdziecie poniżej. Dla wielu z was to danie jest pewnie corocznym gościem na Święta Bożego Narodzenia, ale dla wielu też może być zupełnie nowym doznaniem smakowym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne uszka do barszczu na Wigilię
DZISIAJ GRZEJE:  Jak mrozić krokiety? Oto kilka prostych wskazówek

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta

Składniki na kapustę z grochem – przepis

Oto składniki, których potrzebujesz:

Krok 1. W dużym garnku podsmaż na oleju czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę.

Krok 2. Dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kapustę kiszoną. Smaż wszystko razem przez moment.

Krok 3. Dodaj do potrawy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek i kostkę bulionu Knorr. Teraz dodaj grzyby i groch i zalej całość 2 litrami wody.

Krok 4. Gotuj do momentu, aż woda odparuje a kapusta i reszta składników zmięknie. Pozostało tylko doprawienie dania olejem lnianym i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz