Na święta Bożego narodzenia nie może zabraknąć na naszym stole śledzika z pysznymi dodatkami. Dzisiaj pokażemy Wam przepis na coś prostego, a zarazem idealnego na świąteczny stół. Przepis godny polecania. Smacznego!
Oto przepis na świetnego śledzika z prostymi dodatkami. Tak podana ryba znika ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie przygotuj to danie na Wigilię lub przystawkę na zabawę Sylwestrową.
Składniki na śledzia z dodatkami – przepis
Aby zrobić śledzia z dodatkami potrzebujesz:
- 3 płaty śledziowe po wiejsku (przepis poniżej)
- połówka jabłka
- sok z cytryny
- cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka zielona do dekoracji
Śledź z dodatkami krok po kroku – przepis
Krok 1. Płaty śledzia dokładnie osusz i pokrój w plastry o szerokości 2 cm.
Krok 2. Połówkę jabłka pokrój w kosteczkę i skrop wszystko sokiem z cytryny.
Krok 3. Cebulę pokrój w kostkę, sparz wrzątkiem, a potem przelej lodowatą wodą. Niech się zahartuje.
Krok 4. Połącz 3 łyżki majonezu, dwie łyżki śmietany i łyżkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstanie sos.
Krok 5. Śledzie kładź wokół półmiska lub talerza, a na środek wylej sos z cebulą i jabłkiem. Gotowe!
Przepis na śledzie po wiejsku
Składniki:
- 700 g (ok. 7 sztuk) filetów śledziowych z beczki
- 1 duża cebula
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie śledzi po wiejsku krok po kroku
Krok 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zmienić wodę.
Krok 2. Sprawdzić (spróbować) czy ilość soli jest wystarczająca. Śledzie odcedzić, osuszyć i pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Krok 3. Przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez ok. 2 – 3 minuty.
Krok 4. Dodać ocet, olej oraz cukier i wymieszać, a następnie całkowicie ostudzić.
Krok 5. Zimną zalewą przekładać śledzie w słoiku lub szklanym pojemniku z pokrywą. Zamknąć i odstawić do lodówki na około 1 dobę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>