Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Kotlety schabowe w Polsce są tak kultowe i oklepane, że można po czasie mieć ich przesyt. Trzeba jednak pamiętać, że porządny kawałek schabu można wykorzystać w inny sposób, niż krojąc go i smażąc.

Dzisiaj pokażemy wam przepis na niezwykle aromatyczny pieczony schab z farszem w środku.

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

Składniki na schab pieczony z farszem – przepis

Do zrobienia tego dania potrzebujesz:

  • 1 kg schabu

  • 12 plastrów boczku

Składniki na marynatę: 

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

  • 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego

  • 2 łyżeczki musztardy 

Składniki na farsz: 

  • 250 g grzybów

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

  • 100 ml wody

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 50 g dowolnego tartego sera

Schab pieczony z farszem krok po kroku – przepis

Krok 1. Cebulę pokrój w pióra, a grzyby na mniejsze kawałki. Marchewkę natomiast w drobną kostkę, ale możesz także zetrzeć ją na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie warzywa podsmaż, dodając przyprawy i mieszając co jakiś czas.

Krok 2. Dolej do warzyw trochę wody i zacznij je dusić. Po zdjęciu farszu z patelni dodaj do nich bułkę tartą i ser.

Krok 3. W centralnej części schabu, przez całą jego długość zrób duże nacięcie i włóż tam farsz.

Krok 4. Natrzyj mięso marynatą. Na blaszce wyłóż plastry boczku obok siebie i połóż na nich schab, a następnie zawiń plastry dookoła schabu w taki sposób, aby przykryć boczkiem rozciętą część mięsa.

Krok 5. Schab owiń aluminiową folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 20 minut. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here