Kotlety schabowe w Polsce są tak kultowe i oklepane, że można po czasie mieć ich przesyt. Trzeba jednak pamiętać, że porządny kawałek schabu można wykorzystać w inny sposób, niż krojąc go i smażąc.
Dzisiaj pokażemy wam przepis na niezwykle aromatyczny pieczony schab z farszem w środku.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na schab pieczony z farszem – przepis
Do zrobienia tego dania potrzebujesz:
-
1 kg schabu
-
12 plastrów boczku
Składniki na marynatę:
-
1/3 szklanki oleju roślinnego
-
2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
-
Składniki na farsz:
-
250 g grzybów
-
1 cebula
-
-
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
-
100 ml wody
-
2 łyżki bułki tartej
-
50 g dowolnego tartego sera
Schab pieczony z farszem krok po kroku – przepis
Krok 1. Cebulę pokrój w pióra, a grzyby na mniejsze kawałki. Marchewkę natomiast w drobną kostkę, ale możesz także zetrzeć ją na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie warzywa podsmaż, dodając przyprawy i mieszając co jakiś czas.
Krok 2. Dolej do warzyw trochę wody i zacznij je dusić. Po zdjęciu farszu z patelni dodaj do nich bułkę tartą i ser.
Krok 3. W centralnej części schabu, przez całą jego długość zrób duże nacięcie i włóż tam farsz.
Krok 4. Natrzyj mięso marynatą. Na blaszce wyłóż plastry boczku obok siebie i połóż na nich schab, a następnie zawiń plastry dookoła schabu w taki sposób, aby przykryć boczkiem rozciętą część mięsa.
Krok 5. Schab owiń aluminiową folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 20 minut. Gotowe!