Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

0
8798

Kotlety schabowe w Polsce są tak kultowe i oklepane, że można po czasie mieć ich przesyt. Trzeba jednak pamiętać, że porządny kawałek schabu można wykorzystać w inny sposób, niż krojąc go i smażąc.

Dzisiaj pokażemy wam przepis na niezwykle aromatyczny pieczony schab z farszem w środku.

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

Składniki na schab pieczony z farszem – przepis

Do zrobienia tego dania potrzebujesz:

  • 1 kg schabu

  • 12 plastrów boczku

Składniki na marynatę: 

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

  • 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego

  • 2 łyżeczki musztardy 

Składniki na farsz: 

  • 250 g grzybów

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

  • 100 ml wody

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 50 g dowolnego tartego sera

Schab pieczony z farszem krok po kroku – przepis

Krok 1. Cebulę pokrój w pióra, a grzyby na mniejsze kawałki. Marchewkę natomiast w drobną kostkę, ale możesz także zetrzeć ją na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie warzywa podsmaż, dodając przyprawy i mieszając co jakiś czas.

Krok 2. Dolej do warzyw trochę wody i zacznij je dusić. Po zdjęciu farszu z patelni dodaj do nich bułkę tartą i ser.

Krok 3. W centralnej części schabu, przez całą jego długość zrób duże nacięcie i włóż tam farsz.

Krok 4. Natrzyj mięso marynatą. Na blaszce wyłóż plastry boczku obok siebie i połóż na nich schab, a następnie zawiń plastry dookoła schabu w taki sposób, aby przykryć boczkiem rozciętą część mięsa.

Krok 5. Schab owiń aluminiową folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze 20 minut. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba
DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here