Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową

Dziś pragniemy podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem na ciasto Rafaello z konfiturą, które zachwyci cię swoim smakiem.

To połączenie delikatnego smaku klasycznego ciasta z kokosową nutą, uzupełnionej słodką konfiturą, stworzy niezapomnianą ucztę dla Twoich kubków smakowych. Sprawdź uważnie ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Składniki na ciasto Rafaello – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz tych składników:

Biszkopt

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 145 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 160 gramów cukru

Krem

  • 100 ml śmietanki 30% + 400 ml śmietanki 30%
  • 100 gramów czekolady białej
  • 400 gramów serka mascarpone
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżka cukru pudru

DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Ciasto Rafaello krok po kroku – przepis

Krok 1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie stopniowo i cierpliwie miksując na wysokich obrotach, dodawaj cukier po jednej łyżce.

Krok 2. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj żółtka.

Krok 3. Do masy przesiej mąkę i ostrożnie oraz dokładnie wymieszaj wszystko razem.

Krok 4. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia i wlej masę.

Krok 5. Wstaw tortownicę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.

Krok 6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z niewielkiej wysokości na blat, a następnie zostaw do ostudzenia na kilka godzin.

Krok 7. Okrój rant i wyjmij biszkopt, obróć go do góry nogami i ostrożnie odklej papier. Podziel go ostrym nożem na dwa płaty.

Krok 8. Podgrzej w garnuszku 100 ml śmietanki 30%, następnie zdejmij z ognia i wkrusz 100 gramów dobrej jakości białej czekolady. Wymieszaj i ostudź.

Krok 9. W misie miksera ubij 400 ml śmietanki 30%, dodaj 400 gramów serka mascarpone i dwie łyżki cukru pudru. Zmiksuj na gęsty krem i pod koniec stopniowo dodawaj ostudzoną białą czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników.

Krok 10. Do całości wsyp 150 gramów wiórków kokosowych i wymieszaj łopatką.

Krok 11. Pierwszy płat zapnij w rant, nasącz połową ponczu, posmaruj konfiturą, włóż połowę kremu i przykryj drugim rantem.

Krok 12. Ponownie nasącz rant w ponczu i wyłóż na niego pozostały krem. Ciasto schładzaj kilka godzin w lodówce. Po tym czasie upraż na patelni 50 gramów płatków migdałów i posyp nimi ciasto.

Wskazówka: To ciasto śmiało możesz zrobić w zwykłej prostokątnej blaszce 24×24

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszna przekąska na słodko. Jabłka w cieście francuskim

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here