Krokiety to potrawa, która nieodłącznie kojarzy nam się z podawanym na wigilię barszczem. Święta Boże Narodzenia już za pasem, więc jeżeli chcesz zrobić wymagające czasu krokiety, by potem je zamrozić na święta, sprawdź te kilka wskazówek.
Zamrażając krokiety i chcąc je później łatwo odmrozić, by nie stracił swoich najważniejszych walorów, wystarczy pamiętać jedynie o kilku poradach, które przedstawiamy poniżej.
Jak mrozić krokiety?
Niestety, ciasto na krokiety ma to do siebie, że lubi pękać. Często wynika to z niedostatecznej elastyczności ciasta. Proces mrożenia może sprawić, że ciasto będzie pękać jeszcze chętniej. Aby uniknąć tego problemu, warto dodać do mieszanki naleśnikowej ugotowane ziemniaki. To doda ciastu dużej elastyczności.
Czy krokiety mrozić w panierce? Otóż można tak zrobić, natomiast trzeba pamiętać, że raczej nie będą one tak chrupiące i sprężyste, co usmażone na świeżej panierce. Możecie więc zamrozić je bez panierki i po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu. Wówczas krokiety muszą być już całkowicie rozmrożone w środku, to bardzo ważne. Najlepiej zostawić je na noc w lodówce i następnego dnia usmażyć w świeżej panierce.
Istotną czynnością, którą trzeba wykonać przed mrożeniem, jest dobre odsączenie z tłuszczu krokietów po ich usmażeniu. Wyłóż je wtedy na ręcznik papierowy, który pochłonie tłuszcz. Kiedy tłuszczu byłoby za dużo, twoje krokiety mogłyby się rozpadać po wyjęciu i rozmrożeniu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>