Sułtańska marynata śledziowa jest hitem w mojej rodzinie. Zajadają się nią nie tylko dorośli, ale również uwielbiają ją nawet dzieci. Smakuje rewelacyjnie, więc przygotowuję ją dość często na różne okazje. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią każdy. Szybko znika z talerza, ale to nic dziwnego, gdyż ciężko jej się oprzeć. Polecam ten domowy przepis!
Śledź jest rybą, która posiada szereg rewelacyjnych właściwości zdrowotnych. Ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 daje naszemu organizmowi wiele korzyści. Śledzie są również bogatym źródłem witamin takich jak: witamina A, witamina D oraz witamina E. Koniecznie wypróbuj przepis na przepysznego śledzia po sułtańsku!
Składniki na śledzia po sułtańsku – przepis:
- 4 filety śledziowe (400 g)
- 80 g rodzynek
- 3 łyżki octu
- 2 cebule
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- zmielony pieprz czarny
Wykonanie śledzia po sułtańsku krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do dość dużej miski wrzucamy śledzie, a następnie zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy je na ok. 30 min (sól musi się wypłukać). Wodę zmieniamy w tym czasie kilka razy.
Krok 2. Po wyznaczonym czasie śledzie osuszamy i kroimy na ok. 2 cm paski.
Krok 3. Do miski wkładamy śledzia i zalewamy przygotowanym octem, potem mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 min.
Krok 4. W tym samym czasie rodzynki przekładamy do miski i zalewamy je gorącą wodą, a następnie również odstawiamy na 30 min. (muszą przesiąknąć wodą i zrobić się miękkie).
Krok 5. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, a następnie wlewamy na patelnię olej i smażymy cebulę do momentu jej zeszklenia.
Krok 6. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Krok 7. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup, a następnie gotujemy przez kilka minut. Potem dodajemy rodzynki i gotujemy przez kolejne kilka minut, a następnie sos należy ostudzić.
Krok 8. Na koniec do salaterki lub słoika przekładamy naprzemiennie śledzie z sosem. Marynatę należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>