Przepis na śledzia po sułtańsku – pyszna marynata, która jest HITEM. Idealna na święta

0
10590

Sułtańska marynata śledziowa jest hitem w mojej rodzinie. Zajadają się nią nie tylko dorośli, ale również uwielbiają ją nawet dzieci. Smakuje rewelacyjnie, więc przygotowuję ją dość często na różne okazje. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią każdy. Szybko znika z talerza, ale to nic dziwnego, gdyż ciężko jej się oprzeć. Polecam ten domowy przepis!

Śledź jest rybą, która posiada szereg rewelacyjnych właściwości zdrowotnych. Ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 daje naszemu organizmowi wiele korzyści. Śledzie są również bogatym źródłem witamin takich jak: witamina A, witamina D oraz witamina E. Koniecznie wypróbuj przepis na przepysznego śledzia po sułtańsku!

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję

Składniki na śledzia po sułtańsku – przepis:

  • 4 filety śledziowe (400 g)
  • 80 g rodzynek
  • 3 łyżki octu
  • 2 cebule 
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • zmielony pieprz czarny
DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie śledzia po sułtańsku krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do dość dużej miski wrzucamy śledzie, a następnie zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy je na ok. 30 min (sól musi się wypłukać). Wodę zmieniamy w tym czasie kilka razy.

Krok 2. Po wyznaczonym czasie śledzie osuszamy i kroimy na ok. 2 cm paski.

Krok 3. Do miski wkładamy śledzia i zalewamy przygotowanym octem, potem mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 min.

Krok 4. W tym samym czasie rodzynki przekładamy do miski i zalewamy je gorącą wodą, a następnie również odstawiamy na 30 min. (muszą przesiąknąć wodą i zrobić się miękkie).

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową - dobra na każdą okazję

Krok 5. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, a następnie wlewamy na patelnię olej i smażymy cebulę do momentu jej zeszklenia.

Krok 6. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec przyprawiamy pieprzem oraz solą.

Krok 7. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup, a następnie gotujemy przez kilka minut. Potem dodajemy rodzynki i gotujemy przez kolejne kilka minut, a następnie sos należy ostudzić.

Krok 8. Na koniec do salaterki lub słoika przekładamy naprzemiennie śledzie z sosem. Marynatę należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na babkę piaskową. Koniecznie wypróbuj przepis na Wielkanoc

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie oprzesz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here