Pyszna domowa lemoniada na gorące dni. Ten smak to powrót do lat dzieciństwa

W letnie dni z pewnością spożywamy o wiele więcej płynów niż w innych porach roku. Często oprócz wody pojawiają się w naszej diecie również kolorowe, sztuczne napoje, które niestety nie należą do najzdrowszych. Dlatego warto sięgnąć po naturalną, równie pyszną alternatywę. Domowa lemoniada nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale również niesamowicie smakuje. Wystarczy kilka minut na to by stworzyć aromatyczny napój z ogromną ilością witaminy C!

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Domowa lemoniada – składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 4 gałązki mięty
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody
  • Opcjonalnie: kostki lodu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie ptysie z bitą śmietaną- łatwy przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie domowej lemoniady krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie owoce, następnie przetnij 2 cytryny i jedną, dużą pomarańczę na połówki.

Krok 2. Wyciśnij sok z przygotowanych połówek owoców do naczynia – powinno wyjść około 400 mililitrów. Jeżeli soku jest mniej, możesz dodać dodatkową cytrynę.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach

Krok 3. Miętę można delikatnie rozgnieść i dodać do soku z cytrusów wraz z cukrem, jednak polecam przygotować z niej syrop – dzięki temu smak jest bardziej wyrazisty. Aby to wykonać weź 3 gałązki mięty i umieść je na patelni, potem dodaj około 8 łyżek wody i 4 łyżki cukru. Następnie wstaw patelnię na mały ogień, już po chwili ze składników powinien powstać lepki, zielonkawy syrop. Dodaj go do soku z cytrusów.

Krok 4. Cytrusy, które nam pozostały dokładnie wyszoruj, a następnie sparz wrzącą wodą. Pokrój owoce w plasterki i umieść w dzbanku na domową lemoniadę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad

Krok 5. Do dzbanka dolej sok z cytrusów oraz litr ulubionej wody, a potem całość wymieszaj. Na koniec dodaj listki mięty i kostki lodu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jagodzianki z kruszonką - idealne do popołudniowej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii. To ostatni moment na jego przygotowanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty - jest przepyszna

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here