Smażone placki z młodej kapusty. Pokochasz ten smak od pierwszego kęsa

Aby wykorzystać sezon w pełni koniecznie trzeba zasmakować świeżutkich warzyw i owoców w różnych odsłonach. To właśnie teraz jest idealny czas na eksperymenty kulinarne i wypróbowanie rozmaitych przepisów, które wzbogacą nasz jadłospis. Właśnie dlatego dziś polecamy placki z młodej kapusty. Ten prosty i szybki przepis z pewnością zasmakuje na obiadek całej Twojej rodzinie.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Składniki na placki z młodej kapusty:

  • 0,5 kilograma młodej kapusty
  • 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki pokrojonej cebuli
  • 300 mililitrów maślanki
  • Szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Olej do smażenia

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania placków krok po kroku:

Krok 1. Koperek oraz szczypiorek poszatkuj, natomiast cebulę i kapustę pokrój w drobną kostkę. Następnie ugnieć nieco kapustę by zmiękła.

Krok 2. Przygotuj miskę i wlej do niej maślankę, potem dodaj jako, sól oraz mąkę. Całość zmiksuj, aby powstała gładka masa.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapomniany przepis na ciasto „Piotruś na miodzie”. Miodowy przysmak naszych babć

Krok 3.  Następnie dodaj do ciasta kapustę, koperek, szczypiorek oraz cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”.

Krok 4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a potem stopniowo wylewaj ciasto by powstały placki. Aby mieć pewność, że placki będą dobrze wysmażone, smaż je aż do zarumienienia.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami - zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Źródło: https://kulinarnawiola.home.blog/author/kulinarnawiola/

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here