Aby wykorzystać sezon w pełni koniecznie trzeba zasmakować świeżutkich warzyw i owoców w różnych odsłonach. To właśnie teraz jest idealny czas na eksperymenty kulinarne i wypróbowanie rozmaitych przepisów, które wzbogacą nasz jadłospis. Właśnie dlatego dziś polecamy placki z młodej kapusty. Ten prosty i szybki przepis z pewnością zasmakuje na obiadek całej Twojej rodzinie.
Składniki na placki z młodej kapusty:
- 0,5 kilograma młodej kapusty
- 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
- 4 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki pokrojonej cebuli
- 300 mililitrów maślanki
- Szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Olej do smażenia
*Szklanka 250 ml
Sposób przygotowania placków krok po kroku:
Krok 1. Koperek oraz szczypiorek poszatkuj, natomiast cebulę i kapustę pokrój w drobną kostkę. Następnie ugnieć nieco kapustę by zmiękła.
Krok 2. Przygotuj miskę i wlej do niej maślankę, potem dodaj jako, sól oraz mąkę. Całość zmiksuj, aby powstała gładka masa.
Krok 3. Następnie dodaj do ciasta kapustę, koperek, szczypiorek oraz cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”.
Krok 4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a potem stopniowo wylewaj ciasto by powstały placki. Aby mieć pewność, że placki będą dobrze wysmażone, smaż je aż do zarumienienia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.
Źródło: https://kulinarnawiola.home.blog/author/kulinarnawiola/