Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

0
2511

Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki pomysł na idealny jesienny obiad, czyli przepyszne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym. Jeżeli je zrobimy, nie ucierpimy na tym pod względem cennego czasu, ale też nie odczuje tego aż tak bardzo nasz portfel.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Kiedy nadchodzi jesień i dzieci zaczynają ponownie chodzić do szkoły, często odzwyczajamy się od robienia szybkich obiadów, aby zdążyć ugotować posiłek, zanim nasze pociechy wrócą. Ten przepis jest szybki i prosty, idealny na obiad dla całej rodziny.

Składniki na pulpeciki

  • 500 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe lub drobiowe)
  • jajko
  • dwie łyżki bułki tartej
  • jedna niewielka cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie
DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

Składniki na sos

  • litr bulionu (drobiowy lub wieprzowy)
  • 250 ml śmietanki 12 procent
  • porządny pęczek koperku
  • łyżka mąki
DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Pulpeciki w sosie koperkowym krok po kroku

1. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą połącz przy pomocy rąk. 

2. Uformuj niewielkie pulpeciki i gotuj je w litrze wody.

3. Koperek posiekaj drobniutko.

4. Pulpety wyjmij z bulionu. Śmietanę dobrze pomieszaj z mąką i wlej do bulionu. Gotuj chwilę, aż wszystko zgęstnieje.

5. Do garnka  z powrotem włóż pulpety, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku i pogotuj jeszcze kilka chwil. Gotowe!

6. Pulpeciki podawaj z ziemniakami lub ryżem, a także ulubioną surówką.

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here