Pleśniak, to pyszne do dość proste ciasto. Zapewne przypadnie do gustu większości z Was. U mnie w domu wręcz się „zabijają” o ostatni kawałek ciasta. Polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym. Smacznego 🙂 Miłego dnia życzę.
Składniki na ciasto pleśniak – przepis
Do przygotowania ciasta pleśniak potrzebować będziemy następujących składników:
- 450 g mąki tortowej
- 4 białka
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 razy szczypta soli
- około 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki zimnej wody
- opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta pleśniak krok po kroku – przepis
Krok 1. Mąkę należy przesiać przez sito. Kolejno dodajemy do mąki 1 szczyptę soli, zimne pokrojone w kostkę masło, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczeni, cukier waniliowy i 4 żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 części.
Krok 2. Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Wszystkie 3 porcje ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Jedną porcję jasnego ciasta należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy (21×31 cm). Lekko wylepić ciastem spód.
Krok 4. Ciasto smarujemy dżemem, a na dżem ścieramy na tarce ciemne ciasto.
Krok 5. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklani cukru i szczyptą soli. Pianę rozprowadzamy na wierzchu ciemnego ciasta.
Krok 6. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnią, jasną porcje ciasta.