Pleśniak – pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

0
19435

Pleśniak, to pyszne do dość proste ciasto. Zapewne przypadnie do gustu większości z Was. U mnie w domu wręcz się „zabijają” o ostatni kawałek ciasta. Polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym. Smacznego 🙂 Miłego dnia życzę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Składniki na ciasto pleśniak – przepis

Do przygotowania ciasta pleśniak potrzebować będziemy następujących składników:

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta pleśniak krok po kroku – przepis

Krok 1. Mąkę należy przesiać przez sito. Kolejno dodajemy do mąki 1 szczyptę soli, zimne pokrojone w kostkę masło, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczeni, cukier waniliowy i 4 żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy i dzielimy na 3 części.

Krok 2. Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Wszystkie 3 porcje ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 3.  Jedną porcję jasnego ciasta należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy (21×31 cm). Lekko wylepić ciastem spód. 

Krok 4. Ciasto smarujemy dżemem, a na dżem ścieramy na tarce ciemne ciasto. 

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 5. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklani cukru i szczyptą soli. Pianę rozprowadzamy na wierzchu ciemnego ciasta.

Krok 6. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach ostatnią, jasną porcje ciasta.

Krok 7. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Przed podaniem ciasto należy całkowicie ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here