Kto z nas nigdy nie jadł Nutelli? Ten pyszny krem orzechowy ma jednak swoje wady. Zawiera bowiem tony cukru i inne niezbyt zdrowe składniki, przez co nie powinien być częstym gościem na naszych stołach. Istnieją jednak alternatywy. Tańszy i przede wszystkim zdrowszy krem można zrobić w domu.
Nutella to świetny dodatek do kanapek czy ciast. Prócz tego, że nie należy do najzdrowszych produktów, to jej cena może odstraszać, zwłaszcza w dobie galopującej inflacji. Dlatego warto zrobić ją samemu, ponieważ tak przyrządzona wcale nie smakuje gorzej niż ta ze sklepowych półek.
Domowa Nutella składniki
- 400 gramów orzechów: laskowych, arachidowych oraz migdałów
- 50 gramów cukru (najlepiej trzciniowego)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 gramów dobrego, ciemnego kakao
- szczypta soli
Domowa Nutella krok po kroku
- Orzechy wysyp i rozprowadź na blaszce, na której najpierw ułóż papier do pieczenia. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 170°C piekarnika i praż orzechy około 7 minut. Dzięki temu będą dużo bardziej aromatyczne.
- Podprażone orzechy przełóż do malaksera i dodaj tam pozostałe składniki, czyli cukier, kakao, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli.
- Blenduj całość tak długo, aż krem będzie gładki i aksamitny. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>