Sok z czarnego bzu- zobacz łatwy i sprawdzony przepis

Sok z czarnego bzu jest ceniony przez wszystkich, lecz niewiele osób decyduje się go robić. Sok ma wiele właściwości leczniczych, miedzy innymi jest doskonały w leczeniu przeziębienia. Poleć przepis znajomym i sam go wypróbuj – naprawdę warto.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Sok z czarnego bzu ma wiele zalet, między innymi:

  • działa antywirusowo
  • rozrzedza katar
  • działa wykrztuśnie
  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni i wzmacnia drogi oddechowe
  • działa moczopędnie i oczyszczająco
  • przyspiesza przemianę materii
  • łagodzi stany zapalne skóry.

DZISIAJ GRZEJE:  Chcesz wykluczyć cukier z diety? Mamy dla niego zdrowszą alternatywę – nie poczujesz różnicy

Składniki na sok z czarnego bzu – przepis

Do przygotowania soku z czarnego bzu potrzebować będziemy następujących składników:

  • około 3  kg czarny bez
  • szklankę wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około 1/2 kg cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania soku z czarnego bzu krok po kroku – przepis

Krok 1. Dojrzały czarny bez należy dokładnie umyć i obrać kuleczki z tzw. “parasolek”. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Pamiętajmy, że zostawiamy tylko i wyłącznie dojrzałe owoce czarnego bzu, zielone kuleczki wyrzucamy.
Krok 2. Bez wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 3. Po upływie czasu lekko przestudzony sok wylewamy na gęste sitko i pozostawiamy, żeby odciekł sok. W żadnym razie nie przecieramy, ani nie mieszamy. 

Krok 4. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy znów do wrzenia.

Krok 5. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here