Przepis z syrop z imbirem – wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Świeży korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc warto zrobić z niego syrop domowej roboty. Występujący w roślinie gingerol, posiada zdolność likwidowania stanów zapalnych. Z kolei potas reguluje pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Imbir zawiera wiele witamin z grupy A, C, E i B. Jest źródłem cennych witamin takich jak np.: fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Dzięki temu imbir zbawiennie wpływa na nasz organizm i poprawia kondycję skóry, włosów, zębów i paznokci.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Syrop z imbiru i miodu mogą przyjmować dzieci które ukończyły 12 miesiąca życia. Ze względu na to, iż miód jest silnym alergenem, nie należy podawać go maluchom, które nie skończyły jeszcze roku.

Syrop z imbiru jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, ma także działanie rozgrzewające i napotne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na syrop z imbiru – przepis

Do przygotowania syropu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 cytryny
  • miód
  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów

Sposób przygotowania syropu krok po kroku -przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć cytryny wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Cytrynę kroimy na cienkie plastry i usuwamy z nich pestki.

Krok 2. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, na których umieszczamy 3-4 plastry cytryny. Następnie dokładamy dwie łyżeczki startego imbiru.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Krok 3. W ten sposób wypełniamy cały słoik, a na końcu całość zalewamy miodem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach syrop jest już gotowy do spożycia. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Dla wzmocnienia organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here