Przepis na syrop z imbirem – wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Świeży korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc warto zrobić z niego syrop domowej roboty. Występujący w roślinie gingerol, posiada zdolność likwidowania stanów zapalnych. Z kolei potas reguluje pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Imbir zawiera wiele witamin z grupy A, C, E i B. Jest źródłem cennych witamin takich jak np.: fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Dzięki temu imbir zbawiennie wpływa na nasz organizm i poprawia kondycję skóry, włosów, zębów i paznokci.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Syrop z imbiru i miodu mogą przyjmować dzieci które ukończyły 12 miesiąca życia. Ze względu na to, iż miód jest silnym alergenem, nie należy podawać go maluchom, które nie skończyły jeszcze roku.

Syrop z imbiru jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, ma także działanie rozgrzewające i napotne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na syrop z imbiru – przepis

Do przygotowania syropu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 cytryny
  • miód
  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów

Sposób przygotowania syropu krok po kroku -przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć cytryny wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Cytrynę kroimy na cienkie plastry i usuwamy z nich pestki.

Krok 2. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, na których umieszczamy 3-4 plastry cytryny. Następnie dokładamy dwie łyżeczki startego imbiru.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Krok 3. W ten sposób wypełniamy cały słoik, a na końcu całość zalewamy miodem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach syrop jest już gotowy do spożycia. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Dla wzmocnienia organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here