Przepis na zimową sałatkę z fasolki szparagowej

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku fasolka szparagowa bardzo obrodziła. Nie sposób jej przejeść, dlatego też ze sporej części zrobiłam sałatkę na zimę. Dziś podzielę się z Wami przepisem, bo uważam że jest naprawdę genialny. 

Zielona fasolka szparagowa zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki na sałatkę z fasolki szparagowej – przepis

Z poniższych składników powinno nam wyjść około ośmiu słoików o pojemności 600 ml. Zatem potrzebować będziemy:

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek przy fasolce)
  • pół kg marchewki 
  • pół kg cebuli
  • czerwone papryki
  • jedną szklankę ulubionego oleju
  • dwa słoiczki koncentratu pomidorowego
  • siedem łyżek octu spirytusowego
  • sześć pełnych łyżek cukru
  • dwie łyżki soli
  • trzy liście laurowe
  • sześć kulek ziela angielskiego
  • jedna łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka według własnego uznania
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania zimowej sałatki z fasolki szparagowej krok po kroku

Krok 1. Obraną i czystą fasolkę należy pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.

Krok 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w cienkie piórka. Do garnka dajemy olej, marchew, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i pieprz. Całość dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Krok 3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Znów dusimy 5 minut.

Krok 4. Dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Krok 5. Warzywa doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba. Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Krok 6. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Karteczki na przedświąteczny czwartek

  Witam serdecznie wszystkich w przedświąteczny czwartek życząc miłego i radosnego dnia.Niech nadchodzące Święta Wielkiej...

Jajko sadzone na leśnym mchu – pyszne i niekonwencjonalne...

Ciasto Jajko sadzone na leśnym mchu jest to nie tylko smaczny deser, ale także...

Orzechowiec na biszkopcie to przepis, który powinien znać każdy....

Orzechowiec na biszkopcie to bardzo pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest...

Przepis na mazurek czeski z kremem grysikowym. Ciasto idealne...

Placek czeski nazywany również miodownikiem to przepyszne blaty miodowe przełożone kremem grysikowym z warstwą...

Ciasto Shrek – przepis na przepyszny deser, który uwielbia...

Ciasto Shrek bez pieczenia to wyjątkowe i łatwe w przygotowaniu danie deserowe, które zachwyca...

Przepis na Jajka w kremie chrzanowym z szynką i...

Jajka w kremie chrzanowym z szynką i serem warto przygotować na Wielkanoc z kilku...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here