Szybki przepis na pyszne ogórki po cygańsku. Idealne na zimę

Ogórki po cygańsku to kolejny przepis, który z pewnością świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimę lub do smacznych obiadków. Dodatkowo jest to jeden z najszybszych przepisów na przetwory jakie znajdziecie. Warto go wypróbować, aby mieć pyszne ogóreczki o każdej porze roku.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone placki z młodej kapusty. Pokochasz ten smak od pierwszego kęsa

Składniki na ogórki po cygańsku:

  • 4 kg ogórków
  • 3 cebule
  • 1 czosnek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki po cygańsku – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek dokładnie umyj ogórki, a potem pokrój je w krążki i posyp solą, odstaw je na 3 godziny.

Krok 2. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka, następnie dodaj ją do ogórków wraz z pokrojonym czosnkiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Gnojówka z pokrzywy bezkonkurencyjnie zwalczy szkodniki i choroby. Sprawdź jak zrobić naturalny nawóz

Krok 3. Następnie przełóż ogórki do większej miski lub garnka i dodaj cukier, kurkumę i ocet. Całość odstaw na kolejne 3 godziny tak, aby przeszły smakiem zalewy.

Krok 4. Tak przygotowane ogóreczki przekładamy do czystych słoiczków, a następnie pasteryzujemy około 10 minut.

Jeśli nasze ogórki po cygańsku będą miały za małą ilość zalewy wystarczy dodać do całości około szklankę przegotowanej wody. Nie musimy się tego obawiać, ponieważ smak zalewy jest na tyle mocny, że odrobina wody nie zaszkodzi naszym przetworom.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami. Przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here