Ogórki po cygańsku to kolejny przepis, który z pewnością świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimę lub do smacznych obiadków. Dodatkowo jest to jeden z najszybszych przepisów na przetwory jakie znajdziecie. Warto go wypróbować, aby mieć pyszne ogóreczki o każdej porze roku.
Składniki na ogórki po cygańsku:
- 4 kg ogórków
- 3 cebule
- 1 czosnek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki soli
Ogórki po cygańsku – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek dokładnie umyj ogórki, a potem pokrój je w krążki i posyp solą, odstaw je na 3 godziny.
Krok 2. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka, następnie dodaj ją do ogórków wraz z pokrojonym czosnkiem.
Krok 3. Następnie przełóż ogórki do większej miski lub garnka i dodaj cukier, kurkumę i ocet. Całość odstaw na kolejne 3 godziny tak, aby przeszły smakiem zalewy.
Krok 4. Tak przygotowane ogóreczki przekładamy do czystych słoiczków, a następnie pasteryzujemy około 10 minut.
Jeśli nasze ogórki po cygańsku będą miały za małą ilość zalewy wystarczy dodać do całości około szklankę przegotowanej wody. Nie musimy się tego obawiać, ponieważ smak zalewy jest na tyle mocny, że odrobina wody nie zaszkodzi naszym przetworom.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>