Moja dzisiejsza propozycja na przepyszną przekąskę to cukinia z pieczarkami i serem. Jest to niezwykle łatwy przepis, który wykona dosłownie każdy, gdyż jest bardzo prosty. Cukinia z pieczarkami i serem przypominają pizzę przez co uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wykonuję ten przepis zwłaszcza w sezonie letnim i jesiennym gdy w moim ogródku wyrośnie piękna i zdrowa cukinia. Szczerze mówiąc uwielbiam każde danie, które posiada cukinię. Nie dość, że jest bardzo zdrowa.. to również nieziemsko smakowita. Serdecznie polecam Ci ten sprawdzony domowy przepis!
Składniki na cukinię z pieczarkami a’la pizza – przepis:
Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 cukinia ok. 0,5 kg
- 2 pomidory
- 200 g pieczarek
- 150 g passaty pomidorowej
- 110 g sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła klarowanego
- liście z dwóch gałązek pietruszki
- sól
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie cukinii z pieczarkami a’la pizza krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od nagrzania piekarnika do temperatury 230*C.
Krok 2. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek siekamy na drobne kawałeczki.
Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. Pamiętamy o tym, aby się nie przypalił.
Krok 4. Do podsmażonego czosnku wlewamy passatę, dodajemy sól i zioła prowansalskie. Gotujemy jeszcze parę minut.
Krok 5. Pomidory dokładnie obmywamy, a następnie kroimy w grube plastry.
Krok 6. Pieczarki czyścimy, a następnie kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym.
Krok 7. Cukinię myjemy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Krok 8. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię, a następnie każdy z kawałków smarujemy passatą pomidorową.
Krok 9. Na passatę przekładamy pieczarki i przykrywamy plastrem pomidora. Następnie obsypujemy serem.
Krok 10. Zapiekamy w piekarniku przez 8 min, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>