Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Przedstawiamy Wam dzisiaj przepis na smaczne i puszyste ciasto o nazwie Zebra. Placek ten jest bardzo efektowny, a zrobienie go wbrew pozorom jest banalnie proste. Utworzenie się pasów zawdzięczamy warstwowemu nalewaniu ciasta do formy. Zebra smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, więc warto znać na nią przepis. Polecamy!

Składniki na ciasto Zebra – przepis

Podane składniki wystarczą na zrobienie ciasta w formie tortowej o średnicy około 26 cm, a potrzebować będziemy: 

  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę wody gazowanej
  • 5 jajek
  • 1 szklankę oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie, jeśli ktoś lubi, to może dodać kilka kropli olejku migdałowego
  • tłuszcz i bułka tarta do obsypania tortownicy
  • tabliczka czekolady na polewę lub cukier puder na wierzch ciasta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przepis na Zebrę krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Całość miksujemy do momentu, gdy piana będzie lśniąca.

Krok 2. Kolejno ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą. Mieszamy łyżką po każdym dodaniu składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 3. Po połączeniu się wszystkich składników odlewamy połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie oba ciasta.

Krok 4. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

DZISIAJ GRZEJE:  Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi - ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

Krok 5. Na środek tortownicy należy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta. Im mniejsze porcje nakładanego ciasta, tym będzie więcej pasków i będą one cieńsze.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Krok 6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 60 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Przestygnięte cisto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopiona czekoladą.  Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here