Przepis na kapustę kiszoną w słoikach – doskonałe rozwiązanie

0
103906

Nie każdy ma miejsce w domu czy mieszkaniu, by przechowywać beczkę z kiszoną kapustą. Dlatego też idealnym rozwiązaniem jest kisić ją w słoikach. Jak to zrobić? Bardzo prosto, przekonaj się sam i zrób zapas na zimę. Powodzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Składniki na kiszoną kapustę – przepis

Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebować będziemy następujących składników:

  • 10 kg szatkowanej kapusty
  • 1 – 1,5 kg marchwi
  • 20 dag soli kamiennej niejodowanej
  • opakowanie kminku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania kapusty krok po kroku – przepis

Krok 1. Poszatkowaną kapustę przesypujemy do dużej misy.

Krok 2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

Krok 3. Kolejno dodajemy do kapusty sól oraz opakowanie kminku. Kminek sprawi, że kapusta nie będzie nas wzdymać po zjedzeniu. Można dodać go więcej jeśli go lubimy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 4. Do dużego naczynia wsypujemy porcje kapusty i ubijamy np tłuczkiem, do momentu pojawienia się dużej ilości soku. Gdy już pierwsza warstwa kapusty zostanie dobrze ubita dodajemy następną porcję kapusty i znów ubijamy. 

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Krok 5. Nadmiar soku wylewamy pozostawiając go tyle, by ostatnia warstwa była przykryta sokiem. Ubitą dobrze kapustę przykrywamy drewnianym krążkiem na który kładziemy duży kamień wcześniej dobrze wyszorowany i sparzony wrzątkiem.

Krok 6. Naczynie z kapustą pozostawiamy na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu, np. w kuchni. Codziennie zdejmujemy wytworzoną pianę> Trzonkiem drewnianej łyżki przebijamy kapustę, by uwolnić zbierające się gazy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

Krok 7. Po 3 dniach kapustę odstawiamy w chłodne miejsce. Codziennie zbierałam pianę i uwalniamy gazy. Po 14 dniach przekładamy kapustę z garnka do słoików. Przy przekładaniu każdą warstwę kapusty należy mocno dociskać, wierzch kapusty powinien pokryć wyciśnięty sok. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here