Sałatka na zimę z kapusty i papryki jest jedną z moich ulubionych. Sposób wykonania jest tak prosty, że wszyscy z pewnością z nim sobie poradzicie. Sałatka zimowa z białej kapusty jest idealnym dodatkiem np. do kotletów mielonych, schabowych czy pieczonego kurczaka. Wykorzystacie ją także do domowych fast foodów.
Składniki na zimową sałatkę z kapusty – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg białej kapusty
- 1 1/2 kg marchewki
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg żółtej papryki
- 1 kg cebuli
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli do przetworów
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie sałatki z kapusty krok po kroku – przepis
Krok 1. Warzywa należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć, a następnie obrać. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki.
Krok 2. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w cienkie paski. Z kolei marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Krok 3. Składniki zalewy należy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawiamy całość na noc.
Krok 4. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy je do słoików. Pasteryzujemy ok 15 minut. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!