Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki – pyszna i zdrowa

0
9128

Sałatka na zimę z kapusty i papryki jest jedną z moich ulubionych. Sposób wykonania jest tak prosty, że wszyscy z pewnością z nim sobie poradzicie. Sałatka zimowa z białej kapusty jest idealnym dodatkiem np. do kotletów mielonych, schabowych czy pieczonego kurczaka.  Wykorzystacie ją także do domowych fast foodów.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki na zimową sałatkę z kapusty – przepis

Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg białej kapusty
  • 1 1/2 kg marchewki
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg żółtej papryki
  • 1 kg cebuli

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie sałatki z kapusty krok po kroku – przepis

Krok 1. Warzywa należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć, a następnie obrać. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paseczki.

Krok 2. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w cienkie paski. Z kolei marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Krok 3. Składniki zalewy należy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawiamy całość na noc.

Krok 4. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy je do słoików. Pasteryzujemy ok 15 minut. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku - pyszna i sycąca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here