Ciasto z rabarbarem pokocha cała Twoja rodzina, jest bardzo puszyste i wilgotne. Jego zaletą jest szybkie wykonanie. Wystarczy połączyć za pomocą miksera wszystkie składniki, pamiętając oczywiście o odpowiedniej kolejności.
Co ciekawe, słodkie rabarbarowe ciasta są tradycyjnym deserem w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, dlatego też rabarbar jest tam określany, jako „roślina ciastowa”.
Im mocniej dojrzała i bardziej czerwona łodyga, tym smak rabarbaru jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Jest on źródłem witamin C, E, A oraz dużej ilości fosforu i potasu – tak więc samo zdrowie.
Składniki potrzebne do ciasta z rabarbarem – przepis
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- ok 300 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Szybkie wykonanie ciasta z rabarbarem krok po kroku
Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krok 1. W pierwszej kolejności do wysokiej miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy cukier i ucieramy do białości.
Krok 2. Kolejno dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie porcjami, cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
Krok 3. Blaszkę 35×25 wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wlewamy ciasto.
Na cieście układamy pokrojony rabarbar wcześniej wymieszanym z cukrem waniliowym.
Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra-dół. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 30 minut.
Krok 5. Przestudzone ciasto rabarbarowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>