Ciasto z rabarbarem na kefirze – zawsze się udaje

0
7656

Ciasto z rabarbarem pokocha cała Twoja rodzina, jest bardzo puszyste i wilgotne. Jego zaletą jest szybkie wykonanie. Wystarczy połączyć za pomocą miksera wszystkie składniki, pamiętając oczywiście o odpowiedniej kolejności.

Co ciekawe, słodkie rabarbarowe ciasta są tradycyjnym deserem w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, dlatego też rabarbar jest tam określany, jako „roślina ciastowa”.

Im mocniej dojrzała i bardziej czerwona łodyga, tym smak rabarbaru jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Jest on źródłem witamin C, E, A oraz dużej ilości fosforu i potasu – tak więc samo zdrowie.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki potrzebne do ciasta z rabarbarem – przepis

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ok 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Szybkie wykonanie ciasta z rabarbarem krok po kroku

Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krok 1. W pierwszej kolejności do wysokiej miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy cukier i ucieramy do białości.

Krok 2. Kolejno dodajemy kefir oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie porcjami, cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Krok 3. Blaszkę 35×25 wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wlewamy ciasto.
Na cieście układamy pokrojony rabarbar wcześniej wymieszanym z cukrem waniliowym.

Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra-dół. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 30 minut.

Krok 5. Przestudzone ciasto rabarbarowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here