Przepis na dżem z czerwonej porzeczki. Znakomity do naleśników i ciast

0
3256

Lato jest niezwykłym czasem, w którym możemy przyrządzić wiele smakowitych przetworów. Przepyszne dżemy, które jesteśmy w stanie przygotować z różnego rodzaju owoców są idealne na zimową porę. Przepis na dżem z czerwonej porzeczki gości w mojej kuchni od lat. Wykorzystuję go do różnego rodzaju wypieków. Idealnie współgra z ciastami oraz jest przepyszny do naleśników. Serdecznie polecam wszystkim ten domowy przepis na dżem!

Czerwona porzeczka jest niezwykle zdrowa, gdyż uważana jest za owoc, który posiada ogromną ilość witamin i składników odżywczych. Ma wiele właściwości zdrowotnych między innymi: wspomaga krążenie i pracę serca, wspomaga trawienie i łagodzi problemy żołądkowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem i truskawkami według przepisu mojej babci. Mięciutkie i delikatne
DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Składniki na dżem z czerwonej porzeczki – przepis:

Szklanka, którą użyłam do wykonania tego przepisu ma pojemność 250ml. Z podanych składników wykonałam 4 słoiczki (200 ml) dżemu z czerwonej porzeczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie dżemu z czerwonej porzeczki krok po kroku – przepis:

Krok 1. Przygotowany 1 kg czerwonych porzeczek dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie usuwamy gałązki, na których znajdują się porzeczki.

Krok 2. Wszystkie porzeczki osuszamy z wody. Można rozsypać je na ręczniku papierowym, który wchłonie wodę lub pozostawić na dłuższy czas w sitku, na którym woda ścieknie.

Krok 3. Następnie porzeczki umieszczamy w garnku o grubym dnie i zasypujemy je pełną szklanką cukru.

Krok 4. Garnek z czerwona porzeczką i cukrem umieszczamy na palniku o średniej mocy, a następnie, gdy porzeczki puszczą sok, zmniejszamy moc palnika na minimalną.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Krok 5. Porzeczki co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Dżem powinien gotować się ok. 2,5 h.

Krok 6. Podczas gotowania się dżemu musimy przygotować 4 słoiki o pojemności 200 ml (możesz użyć słoików z inną pojemnością). Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone, a następnie osuszone.

Krok 7. Garnek trzymamy cały czas na włączonym palniku, a chochlą przelewamy gotowy dżem do słoików, zostawiając 1cm wolnego miejsca pod zakrętką.

Krok 8. Słoiczki z dżemem zakręcamy, a następnie przewracamy do góry dnem. Po ok. 1 h powinny się zassać.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Lepszego placka dawno nie jadłeś

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here