Wypróbuj błyskawiczny przepis na śledzie po kaszubsku

0
4881

Przepis na pyszne śledzie po kaszubsku oparty jest na doskonałej jakości śledziku oraz czerwonej cebuli. Ta bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa jest idealna by zachwycić gości. 

Sałatka jest świetna w swej prostocie, ponieważ można ją przygotować nawet na tydzień – przed podaniem i przechowywać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym. 

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad

Źródło: google 

Składnik na śledzie po kaszubsku – przepis:

Do przygotowania śledzi po kaszubsku potrzebne są niezbędne składniki, niemniej jednak składniki są ogólnodostępne. Do zrealizowania przepisu są potrzebne:

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych ze słonej zalewy – matiasów
  • 3 czerwone cebule – 300 g
  • garść suszonych śliwek – 50 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

Przepis na śledzie po kaszubsku – krok po kroku

Krok 1. Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie można też moczyć w mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm. 

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis

Krok 2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Kolejno na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją podsmażany.  Do cebuli dodajmy śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać też majeranek. Całość delikatnie podsmażamy kilka minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna domowa lemoniada na gorące dni. Ten smak to powrót do lat dzieciństwa

Krok 3. W końcowym etapie przepisu dodaj łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Opcjonalnie, by całość miała delikatniejszy smak, można dać 2 łyżki koncentratu i dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju, lecz jest to kwestia indywidualna.

Krok 4. Świeżo usmażoną, ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Układając na przemian warstwę śledzi z warstwą warzyw. Po przestudzeniu zakręć słoik a następnie odstaw do lodówki. Już po 2 dniach śledzie po kaszubsku będą gotowe do spożycia. W lodówce można je trzymać do 10 dni. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na kefirze z soczystymi truskawkami. Szybki przepis na domowy placek
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy żółty ser to przepis na pyszne śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa nalewka z truskawek w kilku prostych krokach. Przepis na niebiański smak
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here