Sklepowe bułki nie są w stanie dorównać domowemu pieczywu, przekonasz się o tym, gdy tylko wypróbujesz nasz niezawodny przepis na kajzerki domowej roboty. Miękkie, aromatyczne, a do tego z chrupiącą skórką… czegoż można chcieć więcej na poranny posiłek?
W piekarniach i supermarketach mamy bardzo duży wybór pieczywa – zwłaszcza bułek w tym kajzerek. Lubimy je kupować i zjadać, gdyż są tanie, smaczne i sycące, jednak czy na pewno znamy dokładnie ich skład? Od dziś nie musisz się już tym martwić! Mamy dla Ciebie idealny przepis na domowe kajzerki. Z nami nigdy nie rozczarujecie się, co do składu bułki, ponieważ sami dobierzecie idealne składniki wypieku.
Czego potrzebujemy, by upiec domowe kajzerki
Poniżej przedstawiamy Wam listę składników, które potrzebne będą Wam do wykonania ciasta na kajzerki. Przepis zawiera proporcje na 12 szt. kajzerek, co z pewnością wystarczy na rodzinne obfite śniadanie. Zatem potrzebne nam będą: świeże drożdże (25g) lub suszone (7g), 500 g mąki pszennej typ 500, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml letniej wody oraz 50 g masła.
Sposób wykonania bułek jest banalnie prosty
Produkcję naszych kajzerek zaczynamy od zrobienia rozczynu, ponieważ używamy świeżych drożdży. Należy je pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz 100 ml letniej wody. Następnie wymieszać do rozpuszczenia. Jeżeli korzystacie z suszonych drożdży nie wykonujemy rozczynu tylko dodajemy bezpośrednio do mąki wraz z innymi składnikami.
Następnym krokiem będzie przesianie mąki i na jej środku zrobienie wgłębienia. Do maki dodajemy rozpuszczone drożdże i umieszczamy w ciepłym miejscu na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Gdy drożdże już podrosną dodajemy pozostałą letnią wodę, sól, roztopione ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy 8-10 minut mikserem z hakami do ciast drożdżowych lub ręcznie. Miskę z ciastem należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Ostrą stroną noża należy zrobić nacięcia, charakterystyczne dla kajzerek. Jeżeli chcecie oprószyć je sezamem albo makiem, to koniecznie posmarujcie je delikatnie roztrzepanym jajkiem i następnie oprószcie ziarnami. Kajzerki pozostawiamy do wyrastania na jeszcze 20 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (bez termoobiegu) 15-17 minut na złoty kolor. Idealnym dodatkiem do tak świeżych kajzerek jest domowej roboty dżem truskawkowy.
Smacznego! Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.