Pierogi, to danie bardzo lubiane przez nasze społeczeństwo, jednakże większość z nas zazwyczaj wybiera klasyczny wariant tego dania. Dziś przedstawimy Wam przepis na pierogi, ale w troszkę innym, słodszym wydaniu.
Pierogi czekoladowe to przysmak wszystkich dzieci. Są słodziutkie i przyciągają swym niebanalnym wyglądem. Zróbcie je sami, a przekonacie się, że naprawdę warto czasem urozmaicić tradycyjne dania. Gotowe pierożki najlepiej smakują z ubitą kremówką, posypane np. cukrem pudrem lub polane miodem.
Składniki na pierogi czekoladowe – przepis
Do przygotowania czekoladowych pierożków z białym serem potrzebować będziemy następujących składników:
- 300 g mąki
- 500 g białego sera
- 3 – 4 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie czekoladowych pierożków krok po kroku – przepis
Krok 1. Mąkę należy przesiać i dodać do niej olej, kakao oraz gorącą, ale nie wrzącą wodę.
Krok 2. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, pulchne ciasto.
Krok 3. Z ciasta robimy kulę i odstawiamy na 20 min, by „odpoczęło”.
Krok 4. Robimy nadzienie do naszych pierogów. Biały ser mieszamy dokładnie wraz z cukrem i olejkiem waniliowym. Dodajemy żółtko i mieszamy całość.
Krok 5. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną wcześniej mąką i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki na pierogi, a na każdy nakładamy pełną łyżeczkę sera. Sklejamy pierogi.
Krok 6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu ich wypłynięcia do wierzchu. Podajemy pierogi z ulubionymi dodatkami (miodem, cukrem pudrem, świeżymi owocami). Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>