Przepis na czekoladowe pierogi z białym słodkim serem – pychota

0
2380

Pierogi, to danie bardzo lubiane przez nasze społeczeństwo, jednakże większość z nas zazwyczaj wybiera klasyczny wariant tego dania. Dziś przedstawimy Wam przepis na pierogi, ale w troszkę innym, słodszym wydaniu.

Pierogi czekoladowe to przysmak wszystkich dzieci. Są słodziutkie i przyciągają swym niebanalnym wyglądem. Zróbcie je sami, a przekonacie się, że naprawdę warto czasem urozmaicić tradycyjne dania. Gotowe pierożki najlepiej smakują  z ubitą kremówką, posypane np. cukrem pudrem lub polane miodem.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki na pierogi czekoladowe  – przepis

Do przygotowania czekoladowych pierożków z białym serem potrzebować będziemy następujących składników:

  •  300 g mąki
  • 500 g białego sera
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie czekoladowych pierożków krok po kroku – przepis

Krok 1. Mąkę należy przesiać i dodać do niej olej, kakao oraz gorącą, ale nie wrzącą wodę.

Krok 2. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, pulchne ciasto.

Krok 3. Z ciasta robimy kulę i odstawiamy na 20 min, by „odpoczęło”.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Krok 4. Robimy nadzienie do naszych pierogów. Biały ser mieszamy dokładnie wraz z cukrem i olejkiem waniliowym. Dodajemy żółtko i mieszamy całość.

Krok 5. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną wcześniej mąką i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki na pierogi, a na każdy nakładamy pełną łyżeczkę sera. Sklejamy pierogi.

Krok 6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu ich wypłynięcia do wierzchu. Podajemy pierogi z ulubionymi dodatkami (miodem, cukrem pudrem, świeżymi owocami). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie
 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here