Pieczarki w serowej panierce mogą nam posłużyć jako przekąską na przyjęciu lub być świetnym dodatkiem do obiadu. W obu przypadkach sprawdzą się doskonale. Pieczarki przygotujesz bardzo szybko więc do dzieła… 🙂
Składniki na pieczarki w serowej „skorupce” – przepis
Do przygotowania około 5 porcji potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 g pieczarek średniej wielkości
- 60 g żółtego sera
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowanie serowych pieczarek krok po kroku – przepis
Krok 1. Zacznijmy od umycia pieczarek pod bieżącą wodą. Kolejno odcinamy i nóżki i pozostawiamy na ręczniku papierowym do wyschnięcia.
Krok 2. W misce robimy ciasto z jajek, mąki, startego na tarce żółtego sera oraz oregano. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3. Doprawiamy solą i pieprzem. W powstałej cieście dokładnie obtaczamy pieczarki, po czym panierujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju – pieczarki powinny być w nim zanurzone mniej więcej do 1/3 wysokości.
Krok 4. Usmażone pieczarki osuszamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>