Przepis na domowy sos habanero. Doskonały do zup, sosów czy pizzy

0
6568

Sos habanero, jest pysznym ostrym sosem, który stosujemy dla zaostrzenia naszych dań. Domowy ostry sos nie może się równać z tym zakupionym w sklepie. Już odrobina sosu podkręca smak naszego dania. Przepis polecam miłośnikom ostrych sosów.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Składniki na sos habanero – przepis

Do przygotowania sosu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 kg papryczki chili
  • 1/2 kg papryki habanero
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 dag cebuli
  • 50 g czosnku
  • 1 litr przecieru z pomidorów np. lima
  • 100 ml miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml octu jabłkowy
  • sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyśmienity sos tatarski - sprawdzony sposób

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie sosu habanero krok po kroku – przepis

Krok 1. Papryczki myjemy i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli - moja ulubiona. Koniecznie wypróbuj przepis

Krok 2. Sos rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty.

Krok 3. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i napełniamy je gorącym sosem. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here