Sos habanero, jest pysznym ostrym sosem, który stosujemy dla zaostrzenia naszych dań. Domowy ostry sos nie może się równać z tym zakupionym w sklepie. Już odrobina sosu podkręca smak naszego dania. Przepis polecam miłośnikom ostrych sosów.
Składniki na sos habanero – przepis
Do przygotowania sosu potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 kg papryczki chili
- 1/2 kg papryki habanero
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 dag cebuli
- 50 g czosnku
- 1 litr przecieru z pomidorów np. lima
- 100 ml miodu
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 50 ml octu jabłkowy
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie sosu habanero krok po kroku – przepis
Krok 1. Papryczki myjemy i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
Krok 2. Sos rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty.
Krok 3. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i napełniamy je gorącym sosem. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>