Przepis na domowy sos habanero. Doskonały do zup, sosów czy pizzy

Sos habanero, jest pysznym ostrym sosem, który stosujemy dla zaostrzenia naszych dań. Domowy ostry sos nie może się równać z tym zakupionym w sklepie. Już odrobina sosu podkręca smak naszego dania. Przepis polecam miłośnikom ostrych sosów.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Składniki na sos habanero – przepis

Do przygotowania sosu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 kg papryczki chili
  • 1/2 kg papryki habanero
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 dag cebuli
  • 50 g czosnku
  • 1 litr przecieru z pomidorów np. lima
  • 100 ml miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml octu jabłkowy
  • sól i pieprz do smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyśmienity sos tatarski - sprawdzony sposób

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie sosu habanero krok po kroku – przepis

Krok 1. Papryczki myjemy i mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wcześniej zrobiony przecier z pomidorów lima i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli - moja ulubiona. Koniecznie wypróbuj przepis

Krok 2. Sos rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty.

Krok 3. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i napełniamy je gorącym sosem. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here