Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, które dodaję do wielu przepisów. Zupa, leczo czy różnego rodzaju sałatki to tylko część potraw, które przygotowuję z użyciem pysznej cukinii. Często jako przekąskę serwuję swojej rodzinie wersję smażoną, ale nie byle jaką! Cukinia w chrupiącej panierce to połączenie warzywa z pysznym, ciągnącym się serem i delikatnym wnętrzem. Pyszności!
Cukinia w chrupiącej panierce to nie tylko świetny pomysł na smaczną przekąskę, ale również można ją podać na obiad. Z pieczonymi ziemniaczkami i śmietanowym dressingiem będzie smakowała obłędnie! Kolejną korzyścią tego przepisu jest fakt, że przygotowuje się go ekspresowo.
Cukinia w chrupiącej panierce – składniki:
Do przygotowania tego pysznego przepisu nie potrzeba również wielu składników. Z pewnością większość z nich (jak nie wszystkie) masz w swoim domu. Wypróbuj przepis i koniecznie podziel się swoją opinią!
- 2 cukinie
- 4 jajka
- Garść startego żółtego sera
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Chili w proszku (opcjonalnie)
- Mąka do obtoczenia
- Bułka tarta do obtoczenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Cukinia w chrupiącej panierce – krok po kroku:
Krok 1. Obie cukinie dokładnie umyj, a następnie osusz. Potem odkrój końcówki, a samą cukinię pokrój wzdłuż na podłużne plastry.
Krok 2. Tak przygotowaną cukinię rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie posyp z obu stron solą i odłóż na bok, aby puściła sok.
Krok 3. Do średniej miski wbij 4 jajka i roztrzep je widelcem, potem dodaj garść startego, żółtego sera. Potem do naszej mieszanki dodajemy trochę oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą dodać również szczyptę chili. Następnie całość mieszamy.
Krok 4. W tym czasie cukinia już puściła soki – odcedzamy ją, a potem osuszamy papierowymi ręcznikami.
Krok 5. Weź dwie miski – do jednej wsyp mąkę, a do drugiej bułkę tartą.
Krok 6. Na patelni rozgrzej delikatnie olej, następnie obtocz każdy płat cukinii w panierce – najpierw mąka, następnie jajko z serem i przyprawami, a na koniec bułka tarta.
Krok 7. Smaż cukinię z obu stron do zarumienienia, następnie wyłóż ją na papierowe ręczniki.
Cukinia w chrupiącej panierce z naszego przepisu jest gotowa! Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>