Przepis na szybki i prosty obiad. Pyszne placki ziemniaczane

0
713
przepis na placki ziemniaczane

Nie masz pomysłu ani składników, aby przygotować domowy obiad? Do tego brak Ci czasu na gotowanie? Wykonaj placki ziemniaczane. Nasz przepis pozwoli Ci przyrządzić pyszne danie, które pokocha cała Twoja rodzina.

Przepis na placki ziemniaczane

Dziś mamy dla Ciebie propozycję dania, które niegdyś często gościło na polskich stołach. W tej chwili niestety rzadko serwujemy placki ziemniaczane. Tymczasem to bardzo smaczna i prosta potrawa. Przekonaj się sam. Oto przepis na placki ziemniaczane.

Składniki: 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Z naszego przepisu można przyrządzić około 12 placków ziemniaczanych.

Wykonanie przepisu:

  1. Na początek umyj i obierz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach do dużej miski. Zamiast tradycyjnej tarki możesz użyć blendera kielichowego. Pamiętaj jednak, żeby pokroić ziemniaki na małe kawałeczki zanim włożysz je do robota.
  2. Miskę ze startymi ziemniakami delikatnie przechyl i pozostaw na około 5 minut. Ważne, abyś nie mieszał ziemniaków.
  3. Po tym czasie odlej sok z ziemniaków, który uzbierał się na brzegu miski. Na koniec dociśnij starte ziemniaki, dzięki czemu ostatecznie pozbędziesz się nadmiaru soku.
  4. Następnie dodaj do ziemniaków mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
  5. Rozgrzej patelnię z olejem.
  6. Masę ziemniaczaną starannie wymieszaj.
  7. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje masy ziemniaczanej (wielkości pełnej łyżki). Od razu rozprowadź je na cienki placek.
  8. Każdy placek ziemniaczany smaż na średnim ogniu z obu stron. Każdą ze stron przez około 2-3 minuty do momentu aż stanie się brązowo-złota.
  9. Usmażone placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu usuniesz nadmiar oleju z potrawy.
  10. Placki ziemniaczane z tego przepisu możesz podawać na słodko lub słono. My proponujemy z cukrem, gęstą śmietaną lub sosem grzybowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here