Kiszone ogórki to z pewnością jeden z ulubionych przysmaków milionów Polaków. Świetnie sprawdzą się na kanapki śniadaniowe, jako dodatek do obiadu lub też przekąska. Jednak najlepsze są te, przygotowane samodzielnie w domu. Jeśli wykonasz krok po kroku to co w przepisie poniżej, możesz mieć pewność, że będą smaczne i chrupiące.
Składniki na kiszone ogórki:
- Ogórki
- Korzenie chrzanu
- Łodygi kopru wraz z baldachami
- Czosnek
- 1 kopiasta łyżka soli
- Litr wody
Opcjonalnie: liście winogron lub chrzanu
Ogórki kiszone – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek dokładnie umyj ogórki, tak aby pozbyć się resztek piasku.
Krok 2. Ogórki włóż do miski i zalej zimną wodą. Powinny moczyć się godzinę lub dwie. Czosnek obierz, a korzeń chrzanu pokrój na kawałki.
Krok 3. Potem przygotuj odpowiednio słoiki – umyj, a najlepiej wyparz je przed użyciem.
Krok 4. Przełóż do słoików wymoczone ogórki, a następnie dodaj chrzan i około 3 ząbków czosnku do każdego słoika. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być ciasno ułożone w słoikach, tylko dzięki temu będziemy mieć pewność, że wyjdą idealnie. Opcjonalnie możesz dodać liście winogron lub chrzanu, dzięki czemu kiszone ogórki otrzymają niezwykły aromat. Na wierzch dodaj koper.
Krok 5. Teraz czas na zalewę. Do garnka wlej wodę. Na jeden litr wody potrzebujesz jednej czubatej łyżki soli. Solankę zagotuj i ostudź.
Każdy słoik zalej solanką i szczelnie zakręć. Potem zakręcone słoiki odstaw na około 3 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 6. Po tym czasie należy przełożyć słoiki do chłodnego i ciemnego miejsca. Teraz możesz je przechowywać nawet całą zimę, a kiszone ogórki za każdym razem będą przepyszne.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>