Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

0
35689
przepis na kiszone ogórki

Kiszone ogórki to z pewnością jeden z ulubionych przysmaków milionów Polaków. Świetnie sprawdzą się na kanapki śniadaniowe, jako dodatek do obiadu lub też przekąska. Jednak najlepsze są te, przygotowane samodzielnie w domu. Jeśli wykonasz krok po kroku to co w przepisie poniżej, możesz mieć pewność, że będą smaczne i chrupiące.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z kwiatów czarnego bzu każdego postawi na nogi. Pomaga na wiele schorzeń

Składniki na kiszone ogórki:

  • Ogórki
  • Korzenie chrzanu
  • Łodygi kopru wraz z baldachami
  • Czosnek
  • 1 kopiasta łyżka soli
  • Litr wody

Opcjonalnie: liście winogron lub chrzanu

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki kiszone – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek dokładnie umyj ogórki, tak aby pozbyć się resztek piasku.

Krok 2. Ogórki włóż do miski i zalej zimną wodą. Powinny moczyć się godzinę lub dwie. Czosnek obierz, a korzeń chrzanu pokrój na kawałki.

Krok 3. Potem przygotuj odpowiednio słoiki – umyj, a najlepiej wyparz je przed użyciem.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z selera konserwowego - prosty i szybki przepis

Krok 4.  Przełóż do słoików wymoczone ogórki, a następnie dodaj chrzan i około 3 ząbków czosnku do każdego słoika. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być ciasno ułożone w słoikach, tylko dzięki temu będziemy mieć pewność, że wyjdą idealnie. Opcjonalnie możesz dodać liście winogron lub chrzanu, dzięki czemu kiszone ogórki otrzymają niezwykły aromat. Na wierzch dodaj koper. 

Krok 5. Teraz czas na zalewę. Do garnka wlej wodę. Na jeden litr wody potrzebujesz jednej czubatej łyżki soli. Solankę zagotuj i ostudź.

Każdy słoik zalej solanką i szczelnie zakręć. Potem zakręcone słoiki odstaw na około 3 dni w temperaturze pokojowej.

Krok 6. Po tym czasie należy przełożyć słoiki do chłodnego i ciemnego miejsca. Teraz możesz je przechowywać nawet całą zimę, a kiszone ogórki za każdym razem będą przepyszne.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne i świeże przez kilka dni
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki robię od lat

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw na balkonie
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli - moja ulubiona. Koniecznie wypróbuj przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here