Forszmak jest to danie rodem z Niemiec, które różni się sposobem podania w zależności od miejsca. Istnieje jego popularna w Polsce odmiana, czyli forszmak lubelski. To właśnie on będzie dzisiaj głównym bohaterem.
Forszmak to danie jednogarnkowe, w którym króluje mięso. Posiłek ten więc jest niezwykle treściwy. Oto przepis na ten przepyszny specjał.
Składniki na forszmak lubelski – przepis
Do wykonania forszmaku potrzebujesz:
- opakowanie kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka lub innej ulubionej kiełbasy
- 350 g wieprzowiny
- 250 g wołowiny
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 4-5 pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i majeranku, po pół łyżeczki soli i pieprzu, po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej i wędzonej papryki
* Wołowinę można zamieścić na pierś z kurczaka jak ktoś woli.
Forszmak lubelski krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody. Dodaj dwa listki laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Gotuj wodę po przykrywką na małym ogniu w taki sposób, by była bardzo gorąca, ale jeszcze nie wrzała.
Krok 2. Mięso wieprzowe oraz wołowe (ewentualnie drobiowe) pokrój na kawałki po około 1,5 centymetra każdy. Posól i popieprz je, używając do tego po pół łyżeczki soli i pieprzu. Mięso przed smażeniem lekko oprósz mąką.
Krok 3. Weź patelnię z grubym dnem, dobrze go nagrzej i dodaj łyżkę oleju. Kiedy olej będzie gorący, wrzuć mięso i smaż je przez około 6 minut, przy czym w połowie tego czasu obróć je na drugą stronę. Najpierw usmaż jeden rodzaj mięsa, potem drugi. Ważne, żeby było dobrze zarumienione, nie musi być w pełni usmażone.
Krok 4. Mięso przełóż do garnka z gorącą wodą i zwiększ moc palnika. Niech woda zacznie się gotować.
Krok 5. Teraz pokrój w kostkę boczek oraz kiełbasę. Na patelni po smażonej wołowinie i wieprzowinie smaż najpierw boczek, potem kiełbasę. Oba te składniki potrzebują około 10 minut smażenia, zanim trafią do garnka.
Krok 6. Dodaj na patelnię kolejną łyżkę oleju i na niewielkiej mocy palnika podsmażaj na niej posiekaną cebulę. Po około 8 minutach, jak cebula będzie już szklista, dodaj pokrojony czosnek i smaż całość jeszcze dwie minuty. Po tym czasie cebulę z czosnkiem dodaj do garnka.
Krok 7. Na patelnię po cebuli wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki oraz paprykę i smaż około 10 minut, a następnie przełóż je do garnka.
Krok 8. Zupę zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Następnie dodaj po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki i majeranku oraz po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej i wędzonej papryki.
Krok 9. Zupę sfinalizuj trzema łyżkami koncentratu oraz pokrojonymi w paski ogórkami. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 minut. Sprawdź jej smak i ewentualnie dopraw. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>