Kto z nas nie uwielbia okrągłych, pysznych tortów? Jest mnóstwo rodzajów, tego fantastycznego, przekładanego ciasta deserowego, a jeden z nich nosi nazwę Ambasador.
Tort jest przekładany kremem, w którym tkwią krojone kawałki galaretki, czekolady i pachnące rumem rodzynki. Górę zdobi galaretka z owocami. Tort nadaje się na każdą okazję. Przepis poniżej.
Składniki na tort Ambasador – przepis
Do wykonania tego tortu potrzebujesz:
- 150 g biszkoptów okrągłych
- 30 ml rumu wymieszane z 30 ml wody lub mocna herbata
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki
- 400 g masła
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 3 łyżki kakao
- 50 g białej czekolady posiekanej na kawałki
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki
- 100 g rodzynek (przelanych wrzątkiem i namoczonych w rumie )
- 50 g włoskich orzechów zrumienionych na patelni i posiekanych
- 50 g migdałów zrumienionych na patelni i posiekanych
- mandarynki bez skórki do ozdoby ciasta lub brzoskwinie z puszki
Tort Ambasador krok po kroku – przepis
Krok 1. Dwie galaretki rozpuść w jednej szklance wody każdą i poczekaj, aż stężeje, natomiast trzecią galaretkę rozpuść w 500 ml wody i też odstaw do stężenia. To będzie galaretka na wierzch ciasta.
Krok 2. Krem utrzyj z żółtkami, aż zrobi się biały. Pół szklanki mleka miksuj z budyniem i cukrem waniliowym, a pozostałe mleko zagotuj.
Krok 3. Teraz żółtka zalej gorącym mlekiem i miksuj. Przelej masę z powrotem do garnka i dodaj budyń zmiksowany z mlekiem. Podgrzewaj całość na malutkim ogniu, aż zrobi się gęste. Następnie odstaw do ostygnięcia i stężenia przykrywając folią spożywczą.
Krok 4. Masło utrzyj na puch, dodając stopniowo wystudzony budyń i ciągle miksując.
Krok 5. Czas na składanie ciasta. Biszkopty namocz w mieszance rumu z wodą i wykładaj nimi tortownicę o średnicy 24 centymetrów.
Krok 6. Krem podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj dwie zastygnięte, pokrojone w kostkę galaretki. Masę wyłóż na biszkopty i dobrze rozsmaruj.
Krok 7. Drugą część kremu za pomocą miksera pomieszaj z kakao oraz dodaj białą i ciemną czekoladę. Tak powstałą masę czekoladową dokładnie rozprowadź na masie z galaretkami.
Krok 8. Do ostatniej części kremu dodaj odsączone rodzynki, migdały oraz orzechy i całość wyłóż na masę czekoladową.
Krok 9. Na samej górze ciasta poukładaj owoce i zalej je jeszcze płynną tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>