Przepis na japoński makowiec bez drożdży i zawijania

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. A jak święta to wiadomo – masa pysznego jedzenia. Czym byłby ten specjalny czas w roku bez niego?

Dzisiaj pokażemy wam przepis na pyszny makowiec i to bez zawijania. Jest to alternatywa wersja dla klasycznego makowca, który potrzebuje drożdży.

DZISIAJ GRZEJE:  Kremowy pasztet z wątróbek. W sklepie takiego nie znajdziesz

DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

Składniki na makowiec bez zawijania – przepis

Do wykonania makowca potrzebujesz:

  • 400 g mielonego maku
  • 5 jabłek
  • 400 ml gorącego mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 8 dużych jajek
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • esencja migdałowa
  • szczypta soli

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Makowiec bez zawijania krok po kroku – przepis

Krok 1. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj. Pozostaw tak, aż napęcznieje.

Krok 2. Teraz przez kilka minut ucieraj masło z cukrem. Po tym czasie dodaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż powstanie biała masa.

Krok 3. Wsyp kaszę mannę, proszek do pieczenia i ostudzony mak. Dodaj jeszcze posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i esencję migdałową.

Krok 4. Umyte jabłka zetrzyj na dużych oczkach i też dodaj do ciasta.

Krok 5. Ubij białka z dodatkiem soli i powstałą sztywną pianę połącz z resztą składników.

Krok 6. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach o wymiarach 20 cm x 30 cm przelej ciasto i piecz je przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na koniec możesz polać makowiec polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Prosty przepis na zdrowy posiłek

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here