W czasie świąt bardzo często brakuje nam czasu, gdyż jesteśmy pochłonięci przygotowywaniem się na przyjazd i ugoszczenie bliskich nam osób. Mam dla Ciebie przepis na babkę Wielkanocną która nie zajmuje dużej ilości czasu, a jest po prostu rewelacyjna. Świetnie prezentuje się na wielkanocnym style, gdyż jest dwukolorowa. Koniecznie wypróbuj przepis!
Święta wielkanocne są tuż tuż dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy, które nie tylko są sprawdzone, ale również zaoszczędzą nam troszkę czasu. Przepis ten jest bardzo prosty, więc jestem pewna, że trzymając się poniższych kroków, babka wyjdzie Ci rewelacyjna. Serdecznie polecam przepis na Wielkanocny wypiek!
Składniki na Babkę Wielkanocną – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy do babki oraz szklanki o pojemności 250 ml.
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
Wykonanie Babki Wielkanocnej krok po kroku – przepis:
Krok 1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2. Białka miksujemy na wysokich obrotach miksera, do momentu powstania sztywnej piany, a następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Nadal ucieramy.
Krok 3. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku, miksujemy każde żółtko minimum przez ok. 1 min.
Krok 4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
Krok 5. Następnie wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu całkowitego połączenia się składników.
Krok 6. Połowę ciasta przelewamy do formy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż kakao dobrze się rozprowadzi.
Krok 7. Ciemne ciasto przelewamy do formy na jasne ciasto (można patyczkiem od szaszłyka robić różne kształty).
Krok 8. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 40 min do tzw. „suchego patyczka”.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>