Przepis na buraczki z chrzanem. Prosty, niezawodny sposób

0
20512

Buraczki z chrzanem to z pewnością jeden z moich ulubionych i najczęściej podawanych dodatków do obiadu. Są nie tylko pyszne i lubi je cała rodzina, ale przede wszystkim mają wiele wartości odżywczych, które wspomagają nasz organizm. Dlatego właśnie zdecydowałam się zrobić ich większą ilość do słoików na zimę, dzięki czemu pyszne ćwikła zawsze będę mieć pod ręką. Tym bardziej, że nasz domowy przepis jest naprawdę ekspresowy i nie wymaga wiele wysiłku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem

Składniki na buraczki z chrzanem:

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z kalafiora do słoików. Ekspresowa zalewa bez gotowania

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na buraczki z chrzanem krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj dokładnie buraki, a następnie ugotuj je wraz ze skórką. Dopiero gdy będą miękkie ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.

Krok 2. Potem obierz chrzan i również go zetrzyj, skrop go cytryną i połącz z przygotowanymi wcześniej burakami.

Krok 3.  Dopraw ćwikła wedle uznania solą, pieprzem i cukrem. Gdy uzyskasz odpowiedni smak przełóż buraczki z chrzanem do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę wieloskładnikową do słoików na zimę. Zamknij smak lata w słoiku

Krok 4. Zakręć dobrze słoiki, a następnie pasteryzuj je przez około 20 minut.

Buraki mają bardzo dużą zawartość witaminy B1, dzięki czemu świetnie wspomagają działanie układu mięśniowego, krwionośnego, a także poprawiają pamięć. Jeśli zdecydujemy się wprowadzić do swojej codziennej diety buraki, będą one wspaniałym wsparciem dla naszych kości, zębów, a także mózgu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli - moja ulubiona. Koniecznie wypróbuj przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here