Domowy żółty ser to przepis na pyszne śniadanie

0
6272

Domowy żółty ser jest przepyszny w smaku. Rację przyznają mi osoby, których babcie dawniej przyrządzały go niemal codziennie. Jak pokazują statystyki przeciętny Polak zjada prawie 13 kg żółtego sera rocznie. Jest to pora ilość, tym bardziej powinniśmy nauczyć się sami go robić. Zapewniam, że nasz przepis przypadnie Wam do gustu.

Na rynku można spotkać wiele rodzajów serów. Istnieją twarde, półtwarde, miękkie, półmiękkie – w sklepie ciężko się zdecydować, który kupić. Wszystkie za lada wyglądają apetycznie. Pytanie czy faktycznie tak smakują? Poszukiwanie idealnego smaku sera coraz częściej doprowadza do jednego wniosku: najlepszy ser żółty to ten wyprodukowany w domu. Dziś przedstawiamy Wam taki przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Producenci sera zgodnie twierdzą, że jeden plasterek sera zawiera tyle samo białka i wapnia, co jedna szklanka mleka. Zwróćmy uwagę, na fakt, że do wyprodukowania 1kg sera potrzeba, aż 12 litrów mleka. Ser żółty pozwala uzupełnić w organizmie nie tylko niedobory wapnia potrzebnego dla dobrej kondycji układu kostnego i zębów. Zawiera również witaminy A i D, potas, fosfor i cynk. Ten ostatni ma zbawienny wpływ na kondycję naszych paznokci i włosów. Przy tak dużej ilości zalet, niestety ser żółty ma jedną wadę: jest wysokokaloryczny, ale nie musimy go przecież jeść w dużej ilości. Trzy czy cztery plasterki dziennie to idealna porcja.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Ten ser pokocha twoja rodzina

Przepis na ser żółty jest bardzo prosty. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy zadowoli niejednego niejadka. Do jego przyrządzenia potrzebujemy 1/2 mleka (najlepiej 3,2%), 1/2 kg półtłustego twarogu, małe jajko, łyżkę soku z cytryny, sól, chili i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Zaczynamy od podgrzania mleka do około 80 stopni. Uważajmy, by się nie zagotowało. Do gorącego mleka należy dodać pognieciony widelcem biały ser. Następnie wlewamy łyżkę soku z cytryny. Ciągle mieszając gotujemy wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie, kiedy ser oddzieli się od serwatki należny przelać wszystko przez gęste sito. Idealnie nada się do tego sitko do przesiewania mąki. Zostawiamy ser na sitku, by spokojnie ociekł z płynu. 15 minut w zupełności wystarczy.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Następnie zawartość sitka przekładamy do metalowej miseczki i nakładamy na garnek z gotującą się wodą. Do sera dodajemy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, solidna szczyptę soli i odrobinę chili. Całość intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy chwilę, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. gotowy ser przekładamy do miseczki, dociskając do dna naczynia. Gdy ser ostygnie schładzamy go w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie śmiało możemy zajadać się pysznym serem domowej roboty. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowe krówki ciągutki z 3 składników - Twoje dzieci będą zachwycone

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here