Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz

0
13718

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają po kurczaka, wieprzowinę czy też wołowinę, a nawet indyka. Ryby, mimo iż traktowane nieco po macoszemu, potrafią być mega smaczne.

Dzisiaj pokażemy wam przepis na jedną z najlepszych ryb z naszych rzecz, mianowicie na pstrąga. Możesz zjeść go na obiad z ziemniakami i surówką. Podane składniki to ilość na posiłek dla całej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty trik
DZISIAJ GRZEJE:  Wieniec drożdżowy z makiem idealny na święta

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Składniki na smażonego pstrąga – przepis

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:

  • 4 pstrągi
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • sól i pieprz

Smażony pstrąg krok po kroku – przepis

Krok 1. Ryby umyj, osusz i włóż do większego naczynia.

Krok 2. W małej miseczce zrób marynatę, czyli wlej do niej oliwę, ocet, wino, a także wsyp sól, pieprz i tymianek. Na koniec dodaj też skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 3. Marynatą zalej rybę znajdującą się w naczyniu i wmasuj w nią płyn. Rybę następnie przykryj folią i włóż do lodówki na około 6 godzin.

Krok 4. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, osusz i wymaczaj w jajku, a także bułce tartej.

Krok 5. Smaż pstrąg na maśle na złoty kolor z obu stron. Podawaj go z ziemniakami i surówką, na przykład z kiszonej kapusty.

DZISIAJ GRZEJE:  Budyniowiec z brzoskwiniami, czyli ciasto idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here