Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają po kurczaka, wieprzowinę czy też wołowinę, a nawet indyka. Ryby, mimo iż traktowane nieco po macoszemu, potrafią być mega smaczne.
Dzisiaj pokażemy wam przepis na jedną z najlepszych ryb z naszych rzecz, mianowicie na pstrąga. Możesz zjeść go na obiad z ziemniakami i surówką. Podane składniki to ilość na posiłek dla całej rodziny.
Składniki na smażonego pstrąga – przepis
Do wykonania tej potrawy potrzebujesz:
- 4 pstrągi
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- jajko
- sól i pieprz
Smażony pstrąg krok po kroku – przepis
Krok 1. Ryby umyj, osusz i włóż do większego naczynia.
Krok 2. W małej miseczce zrób marynatę, czyli wlej do niej oliwę, ocet, wino, a także wsyp sól, pieprz i tymianek. Na koniec dodaj też skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Krok 3. Marynatą zalej rybę znajdującą się w naczyniu i wmasuj w nią płyn. Rybę następnie przykryj folią i włóż do lodówki na około 6 godzin.
Krok 4. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, osusz i wymaczaj w jajku, a także bułce tartej.
Krok 5. Smaż pstrąg na maśle na złoty kolor z obu stron. Podawaj go z ziemniakami i surówką, na przykład z kiszonej kapusty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>