Uszka do barszczu to tradycyjne polskie pierożki, które często są serwowane jako dodatek do barszczu, zwłaszcza w okresie świątecznym. Rokrocznie goszczą prawie w każdym polski domu.
Dziś pokazujemy wam najlepszy przepis na uszka, dzięki któremu wyjdą delikatnie, soczyste i po prostu przepyszne. Idealnie będą komponować się z czerwonym barszczem.
Składniki na idealne uszka – przepis
Do wykonania uszek potrzebujesz:
CIASTO
- 500 gramów mąki
- 1 duże jajko
- 250 ml wody o temperaturze około 40 stopni
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
FARSZ
- 70 gramów suszonych leśnych grzybów
- 2 cebule
- 20 gramów masła
- 20 gramów bułki tartej
- sól i pieprz
Idealne uszka krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego jajko. Teraz dodaj trochę oliwy i powoli wlewaj wodę, cały czas wyrabiając.
Krok 2. Ciasto wyrabiaj, aż będzie sprężyste i elastyczne. Potem zawiń je w folię i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.
Krok 3. Potrzebujesz grzybów, które moczyły się w wodzie długo, najlepiej przez całą noc. Posiekaj je na drobno.
Krok 4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na maśle, aż się zeszkli.
Krok 5. Dodaj na patelnię grzyby, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj na patelnię trochę bułki tartej, by wchłonęła nadmiar tłuszczu.
Krok 6. Uszka nadziane farszem i uformowane gotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Po wyjęciu ich z wody i odcedzeniu polej je delikatnie olejem, by się nie sklejały.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>