Przepis na idealne uszka do barszczu na Wigilię

0
4608

Uszka do barszczu to tradycyjne polskie pierożki, które często są serwowane jako dodatek do barszczu, zwłaszcza w okresie świątecznym. Rokrocznie goszczą prawie w każdym polski domu.

Dziś pokazujemy wam najlepszy przepis na uszka, dzięki któremu wyjdą delikatnie, soczyste i po prostu przepyszne. Idealnie będą komponować się z czerwonym barszczem.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak mrozić krokiety? Oto kilka prostych wskazówek
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Składniki na idealne uszka – przepis

Do wykonania uszek potrzebujesz:

CIASTO

  • 500 gramów mąki
  • 1 duże jajko
  • 250 ml wody o temperaturze około 40 stopni
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i wbij do niego jajko. Teraz dodaj trochę oliwy i powoli wlewaj wodę, cały czas wyrabiając.

Krok 2. Ciasto wyrabiaj, aż będzie sprężyste i elastyczne. Potem zawiń je w folię i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.

Krok 3. Potrzebujesz grzybów, które moczyły się w wodzie długo, najlepiej przez całą noc. Posiekaj je na drobno.

Krok 4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na maśle, aż się zeszkli.

Krok 5. Dodaj na patelnię grzyby, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj na patelnię trochę bułki tartej, by wchłonęła nadmiar tłuszczu.

Krok 6. Uszka nadziane farszem i uformowane gotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Po wyjęciu ich z wody i odcedzeniu polej je delikatnie olejem, by się nie sklejały.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę
DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań