Sernik z krówką i orzeszkami to cudowny przepis na słodkie co nieco. Delikatny i aksamitny ser idealnie łączy się z karmelową polewą, tworząc zgrany duet. Sam możesz się o tym przekonać! Koniecznie musisz wypróbować nasz przepis.
Spód naszego dzisiejszego sernika stanowią ciastka owsiane, środek to aksamitny, słodki ser, a wierzch polany krówkową polewą. Całość delikatnie przełamana słonymi orzeszkami. Nie tylko brzmi to cudownie, ale i tak też smakuje.
Składniki na spód sernika
- ok. 200g ciastek owsianych z orzechami
- 50g miękkiego masła
Ciastka owsiane należy dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę z ciasteczek. Dokładnie dociskamy ją do dna i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Masa serowa – składniki i wykonanie – przepis
Wszystkie składniki do sernika powinny być w temperaturze pokojowej, a potrzebujemy:
- 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń śmietankowy
- 5 jajek
Polewa:
- 250g masy krówkowej
- 50g solonych orzeszków ziemnych
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sernika krok po kroku
Krok 1. Masło należy roztopić i pozostawić do ostudzenia.
Krok 2. Do wysokiego naczynia wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Pamiętajmy, że zbyt długie miksowanie nie służy sernikowi. Zbyt napowietrzony urośnie podczas pieczenia, a później opadnie. By tego uniknąć nie miksujemy po połączeniu się składników.
Krok 3. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę.
Krok 4. Wyciągamy sernik z piekarnika i pozostawiamy go do całkowitego ostudzenia. Zimny sernik smarujemy masą krówkową, a następnie posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>