Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często bywa tak, że jesteśmy aż tak bardzo pochłonięci codziennymi obowiązkami, że nie mamy czasu przygotować konkretnego obiadu. W sukurs przychodzą wówczas przepisy na szybkie i proste dania. Bez względu na to, czy planujesz ziemniaki ze schabowym, czy ryż z kurczakiem, albo też inne danie, sprawdź nasz przepis surówkę. W czym tkwi sekret, że nasza surówka do obiadu jest taka pyszna? W jej prostocie.
Prosta i smaczna surówka do obiadu
Już dawno temu Włosi wymyślili, że sekretem dobrego dania nie jest wcale potężna ilość składników, ale ledwie kilka produktów, które umiejętnie połączone tworzą pyszną całość. Taka jest też nasza surówka do obiadu. Sprawdzi się niemalże z każdym daniem, a jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilku minut. Poradzi sobie z nią nawet ten, który z kuchnią ma do czynienia raz na miesiąc.
Przepis na surówkę krok po kroku
Poniżej zamieszczamy listę składników (bardzo krótką), których potrzebujesz, a także krok po kroku, jak zrobić surówkę do obiadu. Będzie szybko, prosto, ale też i smacznie, a przecież to ostatnie jest najważniejsze.
Składniki na surówkę
- Duży por (1 szt.)
- Jabłko (1 szt.)
- Średnia marchew (1 szt.)
- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki stołowe)
- Majonez (2 łyżki stołowe)
- Sól i pieprz (wedle uznania dla smaku)
Jak zrobić surówkę do obiadu?
- A teraz zobacz, jaka prosta jest surówka do obiadu w naszym wykonaniu i pomyśle.
- Przepłucz pora, odetnij biały koniec z korzeniem oraz część z zielonymi liśćmi.
- Łodygę pora potnij w cienkie plasterki.
- Tak pokrojonego pora przełóż na durszlak, który umieść na zlewie.
- Teraz przelej przez durszlak i pora zagotowany wcześniej wrzątek.
- Odcedź go z wody i umieść w misce.
- Poczekaj, aż woda odparuje, a por ostygnie.
- Teraz możesz zetrzeć marchew oraz jabłko. Zrób to na grubych oczkach, a przed starciem obierz oba warzywa.
- Stare jabłko i marchew dodaj do miski z porem.
- Dodaj także majonez oraz śmietanę 18%.
- Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie.
- Na sam koniec dodaj soli i pieprzu wedle swojego uznania.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić surówkę do obiadu przez około 15 minut w lodówce, ale można ją podawać też od razu (wariant dla szybkiego obiadu).
Wiesz już, jak zrobić surówkę do obiadu i jakie składniki potrzebujesz. To co, skusisz się na jej przygotowanie? Jeśli tak, to koniecznie daj nam znać w komentarzu, czy nasza surówka smakowała! A może masz też swój autorski przepis, którym zechcesz się z nami podzielić? Czekamy, wypróbujemy i opublikujemy go w tym miejscu!