Surówka do obiadu. Prosta, a jakże smaczna, urozmaici każde danie

Obiad to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często bywa tak, że jesteśmy aż tak bardzo pochłonięci codziennymi obowiązkami, że nie mamy czasu przygotować konkretnego obiadu. W sukurs przychodzą wówczas przepisy na szybkie i proste dania. Bez względu na to, czy planujesz ziemniaki ze schabowym, czy ryż z kurczakiem, albo też inne danie, sprawdź nasz przepis surówkę. W czym tkwi sekret, że nasza surówka do obiadu jest taka pyszna? W jej prostocie. 

Prosta i smaczna surówka do obiadu

Już dawno temu Włosi wymyślili, że sekretem dobrego dania nie jest wcale potężna ilość składników, ale ledwie kilka produktów, które umiejętnie połączone tworzą pyszną całość. Taka jest też nasza surówka do obiadu. Sprawdzi się niemalże z każdym daniem, a jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilku minut. Poradzi sobie z nią nawet ten, który z kuchnią ma do czynienia raz na miesiąc.

Przepis na surówkę krok po kroku

Poniżej zamieszczamy listę składników (bardzo krótką), których potrzebujesz, a także krok po kroku, jak zrobić surówkę do obiadu. Będzie szybko, prosto, ale też i smacznie, a przecież to ostatnie jest najważniejsze. 

Składniki na surówkę

  • Duży por (1 szt.)
  • Jabłko (1 szt.)
  • Średnia marchew (1 szt.)
  • Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki stołowe)
  • Majonez (2 łyżki stołowe)
  • Sól i pieprz (wedle uznania dla smaku)

Jak zrobić surówkę do obiadu?

  • A teraz zobacz, jaka prosta jest surówka do obiadu w naszym wykonaniu i pomyśle.
  • Przepłucz pora, odetnij biały koniec z korzeniem oraz część z zielonymi liśćmi.
  • Łodygę pora potnij w cienkie plasterki.
  • Tak pokrojonego pora przełóż na durszlak, który umieść na zlewie.
  • Teraz przelej przez durszlak i pora zagotowany wcześniej wrzątek.
  • Odcedź go z wody i umieść w misce.
  • Poczekaj, aż woda odparuje, a por ostygnie.
  • Teraz możesz zetrzeć marchew oraz jabłko. Zrób to na grubych oczkach, a przed starciem obierz oba warzywa.
  • Stare jabłko i marchew dodaj do miski z porem.
  • Dodaj także majonez oraz śmietanę 18%.
  • Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie.
  • Na sam koniec dodaj soli i pieprzu wedle swojego uznania.
  • Przed podaniem najlepiej schłodzić surówkę do obiadu przez około 15 minut w lodówce, ale można ją podawać też od razu (wariant dla szybkiego obiadu).

Wiesz już, jak zrobić surówkę do obiadu i jakie składniki potrzebujesz. To co, skusisz się na jej przygotowanie? Jeśli tak, to koniecznie daj nam znać w komentarzu, czy nasza surówka smakowała! A może masz też swój autorski przepis, którym zechcesz się z nami podzielić? Czekamy, wypróbujemy i opublikujemy go w tym miejscu!

Piotr Pawlak
Prosperujący dziennikarz, niestroniący od kontrowersyjnych tematów. Od biznesu, przez politykę, a na show-biznesie kończąc.

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Pyszne ciasto z gruszkami – sprawdzony przepis mojej cioci

Przepis na to ciasto dała mi już dawno moja ciocia - jest genialne i...

Przepis na szybką sałatkę z makaronem – zobacz koniecznie...

Sałatki z makaronem są pyszne i pożywne, ale przede wszystkim szybkie w wykonaniu. Przygotowanie...

Przepis na marynowaną dynię – zrób zapas na zimę

Dynia marynowana to świetny dodatek do np. obiadu czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się zamiast...

Przepis na domowy chleb z patelni – polecam ten...

Domowy chleb jest niezastąpiony. Pyszne i pachnące pieczywo warto piec samemu, lecz nie każdy...

Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco....

Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście – Hit...

Mamy dla Was wspaniały i przede wszystkim szybki przepis na mielone mięso pieczone na...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here