Domowy chleb to dla wielu osób wspaniałe wspomnienie dzieciństwa. Dawniej nasze babcie piekły go codziennie, a my jako małe dzieci zajadaliśmy się pysznym chlebem i popijaliśmy go ciepłym mlekiem. Wydawać by się mogło wtedy, że nie ma nic pyszniejszego na świecie, a zapach pieczonego chleba był wprost nie do opisania.
Dziś żyjemy w czasach, gdzie ludzie narzekają na brak czasu. Wielu osobom wydaje się, że pieczenie chleba to długa i żmudna praca. Zapewniamy Was, że przepis, który dziś przedstawiamy jest nie tylko szybki w wykonaniu, ale również jego stopień trudności zaliczany jest do łatwych.
Sami możecie się o tym przekonać klikając “Następny” w poniższej galerii.
[ngg src=”galleries” ids=”47″ display=”basic_imagebrowser”]Domowy chleb to gwarancja chrupiącej skórki i miękkiego smacznego wnętrza. Każdy z nas może stworzyć swój ulubiony chleb dodając do niego np. słonecznik, siemię lniane czy ziarna dyni. Przed pieczeniem wystarczy je dodać do ciasta lub posypać po wierzchu naszego chleba. Cudowny zapach gorącego chleba z pewnością wynagrodzi nam trud jaki włożymy w jego wykonanie. Domowy chleb smakuje wyśmienicie z masłem własnej roboty – przepis na domowe masło znajdziesz <<Tutaj>> .
Wypiekając domowy chleb mamy jasność z jakich składników jest wykonany. Z pewnością nie dodamy do niego sztucznych spulchniaczy, konserwantów czy barwników. Dzięki temu twój chleb będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domowy chleb wypiekany na drożdżach jest lekkostrawny i delikatny dla przewodu pokarmowego – zaleca się go nawet dla osób z chorobą wrzodową.
Domowy chleb – kilka cennych porad
Jeżeli spróbujesz samodzielnie upiec chleb i porównasz go z propozycją ze sklepowych półek, na pewno zauważysz różnicę. Wybierz najlepszą według ciebie mąkę i dodaj to, na co akurat w tym dniu masz ochotę. Stwórz swój idealny przepis, dzięki temu codziennie możesz mieć inny, wyjątkowy wypiek. Ciepły chleb, mimo że jest bardzo smaczny, nie powinien być krojony. Powinno się poczekać do ostygnięcia wypieku, aby bez problemów go pokroić. Sprawdź w galerii powyżej jak krok po kroku przygotować przepis.
Bezwzględne jest stosowanie wody o właściwej temperaturze. W cieście chlebowym prócz mąki mamy do czynienia z żywymi organizmami w postaci drożdży. Są one niezwykle wrażliwe na różnice temperatur. Może się okazać, że różnica 2-4 stopni Celsjusza zaważy na udanym wypieku domowego chleba. Najlepsze, optymalne temperatury dla ciasta chlebowego mieszczą się w zakresie 24-26 stopni Celsjusza.
Chlebek domowy idealnie komponuje się zarówno z domowym masłem, ale jakże wybornie smakuje z dżemem. Smacznego!