Przepis na malutkie jogurtowe pączki

0
16632

Małe pączki wielkości piłeczki do ping-ponga to świetna alternatywa dla dużych, ciężkich pączków, jakie zwyczajowo robi się na Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na 8. lutego.

Niewielkie, słodkie kuleczki przypadną do gustu dzieciom, które łatwiej zjedzą mniejsza wersję zwykłego pączka. Koniecznie sprawdź ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pączki od samej Magdy Gessler
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysty schab w aromatycznym sosie cebulowym

Składniki na małe jogurtowe pączki – przepis

Aby wykonać te małe jogurtowe pączki potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4/5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki surowego kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz

Małe jogurtowe pączki krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski wsyp podaną ilość mąki, cukru pudru, jogurtu, jajek, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Dodaj też szczyptę soli.

Krok 2. Wyrabiaj ciasto, które na końcu będzie lejące się i gęste, przypominające budyń. Odstaw je na godzinę, by odpoczęło.

Krok 3. Do dużego garnka wlej 500 ml świeżego oleju i zacznij go nagrzewać na średniej mocy palnika. Olej finalnie nie powinien mieć więcej niż 175 stopni. Tutaj przyda się termometr cukierniczy, lecz olej będzie gotowy także wtedy jeżeli kawałek ciasta do niego włożony od razu wypłynie i zacznie się smażyć.

Krok 4. Teraz czas by wkładać pączki do garnka. Na jedną łyżeczkę nałóż ciasto, a drugą łyżeczką zdejmij je bezpośrednio na olej tak, aby uzyskać kształtną, w miarę okrągłą kulkę. Podczas smażenia pączki same się zaokrąglą i urosną.

Krok 5. Pączki smaż przez około 4 minuty, aż osiągną ładny kolor. Uważaj, aby podczas smażenia nie stykały i nie sklejały się ze sobą.

Krok 6. Po smażeniu wykładaj pączki na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Na sam koniec obtocz je w mieszance cukru, kakao i cynamonu i posyp obficie cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta sałatka ziemniaczana. Świetna jako dodatek, ale też przekąska sama w sobie
DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do tradycyjnych polskich dań

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami