Przepis na pączki od samej Magdy Gessler

0
3894

Tłusty Czwartek, czyli ulubione święto wszystkich łasuchów wypada 8 lutego, a więc już za około trzy tygodnie. To właśnie tego dnia największe wzięcie będą miały pączki, które wielu z nas po prostu kupuje, ale wielu też robi je we własnej kuchni.

To właśnie dla tych drugich jest ten przepis na pączki, którym podzieliła się sama Magda Gessler. Jej pączki zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku.

DZISIAJ GRZEJE:  Mega kruche i chrupiące faworki z ciasta francuskiego
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne koreańskie pączki na tłusty czwartek. Przepis na pączki z nutką cynamonu to HIT!

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Składniki na pączki według Magdy Gessler – przepis

Do wykonania pączków potrzebujesz tych składników:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do tradycyjnych polskich dań

Pączki według Magdy Gessler krok po kroku – przepis

Krok 1. Weź naczynie i wlej do niego mleko, dodaj 100 gramów cukru i rozkruszone drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj i lekko podgrzej, aż składniki zaczną ulegać rozpuszczeniu. Temperatura powinna wynosić około 35 stopni Celsjusza.

Krok 2. Teraz wsyp szklankę mąki, wymieszaj i odstaw naczynie na pół godziny.

Krok 3. Weź inne naczynie i dodaj do niego 20 żółtek jaj, 10 całych jaj, cukier, wanilię i sól. Składniki podgrzewaj jednocześnie dobrze je mieszając.

Krok 4. Po upływie pół godziny zobacz, czy zaczyn drożdżowy z pierwszego naczynia podwoił swoją objętość, a następnie dodaj go do masy jajecznej z drugiego naczynia. Dodaj także 1,2 kg mąki i wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne.

Krok 5. Do wyrobionego ciasta wlej także roztopione masło, przykryj je czymś i odstaw je do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Krok 6. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i formuj z nich ruloniki, które lekko spłaszczaj.

Krok 7. Na środek każdego kawałka ciasta nałóż nadzienie i potem zawijając brzegi ulep kulkę. Gotowe do smażenia pączki rozłóż na stolnicy posypanej mąką, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Krok 8. W dużym garnku rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni Celsjusza i wkładaj do niego pączki. Smaż je z każdej strony, obracając w trakcie. Dobrze usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec oblej je lukrem i z wierzchu skórką z pomarańczy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Cukinię w Zalewie Paprykowej: Słoiczek Pełen Smaków na Zimowe Wieczory
DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem
DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim