Tłusty Czwartek, czyli ulubione święto wszystkich łasuchów wypada 8 lutego, a więc już za około trzy tygodnie. To właśnie tego dnia największe wzięcie będą miały pączki, które wielu z nas po prostu kupuje, ale wielu też robi je we własnej kuchni.
To właśnie dla tych drugich jest ten przepis na pączki, którym podzieliła się sama Magda Gessler. Jej pączki zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku.
Składniki na pączki według Magdy Gessler – przepis
Do wykonania pączków potrzebujesz tych składników:
- 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g świeżych drożdży
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- 2,5 kg smalcu
- 500 g domowego lukru
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
Pączki według Magdy Gessler krok po kroku – przepis
Krok 1. Weź naczynie i wlej do niego mleko, dodaj 100 gramów cukru i rozkruszone drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj i lekko podgrzej, aż składniki zaczną ulegać rozpuszczeniu. Temperatura powinna wynosić około 35 stopni Celsjusza.
Krok 2. Teraz wsyp szklankę mąki, wymieszaj i odstaw naczynie na pół godziny.
Krok 3. Weź inne naczynie i dodaj do niego 20 żółtek jaj, 10 całych jaj, cukier, wanilię i sól. Składniki podgrzewaj jednocześnie dobrze je mieszając.
Krok 4. Po upływie pół godziny zobacz, czy zaczyn drożdżowy z pierwszego naczynia podwoił swoją objętość, a następnie dodaj go do masy jajecznej z drugiego naczynia. Dodaj także 1,2 kg mąki i wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne.
Krok 5. Do wyrobionego ciasta wlej także roztopione masło, przykryj je czymś i odstaw je do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Krok 6. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i formuj z nich ruloniki, które lekko spłaszczaj.
Krok 7. Na środek każdego kawałka ciasta nałóż nadzienie i potem zawijając brzegi ulep kulkę. Gotowe do smażenia pączki rozłóż na stolnicy posypanej mąką, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Krok 8. W dużym garnku rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni Celsjusza i wkładaj do niego pączki. Smaż je z każdej strony, obracając w trakcie. Dobrze usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Na koniec oblej je lukrem i z wierzchu skórką z pomarańczy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>