Dzisiejszy przepis, który chcę Wam przedstawić to knedle zrobione bez ziemniaków. Według mojego skromnego zdania są o wiele smaczniejsze i delikatniejsze od tych z dodatkiem właśnie ziemniaków.
Głównym składnikiem ciasta na knedle jest twaróg. To zamiennik wręcz idealny w dzisiejszym daniu. Knedle podajemy z bułką tartą lub jak ktoś woli ze śmietaną. Smacznego!
Składniki na knedle z twarogiem – przepis
- 500 g twarogu tłustego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 kg śliwek
- cukier – ok. 1/3 łyżeczki na każdą śliwkę
Do oprószenia knedli potrzebować będziemy:
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie knedli krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności w dużej misce zagniatamy twaróg, bez uprzedniego mielenia, razem z mąką pszenną i jajkami. Doprawiamy solą.
Krok 2. Następnie każdą śliwkę należy dokładnie wypłukać i wypestkować. Do każdej z nich wsypujemy szczyptę cukru.
Krok 3. Ciasto na knedle przekładamy na stolnicę i rolujemy. Odmierzamy kawałki masy na ilość śliwek, którą mamy.
Krok 4 Do każdej kulki wkładamy po śliwce i dokładnie zamykamy brzegi ciasta.
Krok 5. Knedle wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy przez 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
Krok 6 W międzyczasie mieszamy miękkie masło z cynamonem, cukrem i bułką tartą. Obtaczamy w niej ciepłe knedle. Gotowe! Smacznego 😉
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>