Soczyste domowe zrazy z karkówki

0
2067

Domowe zrazy z karkówki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nigdzie nie jest napisane, że zrazy konieczne muszą być z wołowiny. Ich alternatywna wersja z karku wieprzowego jest równie pyszna.

Zrazy to potrawa, która często gości na polskich stołach. Jest to typowo sycące, danie obiadowe, na które różnych świetnych przepisów nie brakuje. Oto jeden nich.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malutkie jogurtowe pączki
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysty schab w aromatycznym sosie cebulowym

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto tak kremowe, jak tylko się da

Składniki na zrazy z karkówki – przepis

Aby wykonać zrazy potrzebujesz:

  • 600 g schabu lub karkówki
  • Sól i pieprz
  • Papryka słodka
  • Musztarda
  • Papryka
  • Ogórek kiszony
  • Ser
  • Mąka
  • 10 g oleju
  • 1 l bulionu
  • po kawałku włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g śmietanki 30%
  • 10 g mąki
DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa

Zrazy z karkówki krok po kroku – przepis

Krok 1. Kotlety z karkówki lekko rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Krok 2. Kotlety posmaruj musztardą i wyłóż na nie dodatki – ogórka, paprykę oraz ser, np. małe kuleczki mozzarelli.

Krok 3. Kotlety ciasno zawiń, obtocz w mące i dobrze obsmażaj z każdej strony.

Krok 4. Zrazy zalej bulionem, dodaj po kawałku włoszczyzny i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Krok 5. Po tym czasie zrazy zdejmij z patelni, śmietankę połącz z mąką i wlej do sosu. Następnie zrazy z powrotem umieść na patelni. Są już gotowe do podania.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz