Domowe zrazy z karkówki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nigdzie nie jest napisane, że zrazy konieczne muszą być z wołowiny. Ich alternatywna wersja z karku wieprzowego jest równie pyszna.
Zrazy to potrawa, która często gości na polskich stołach. Jest to typowo sycące, danie obiadowe, na które różnych świetnych przepisów nie brakuje. Oto jeden nich.
Składniki na zrazy z karkówki – przepis
Aby wykonać zrazy potrzebujesz:
- 600 g schabu lub karkówki
- Sól i pieprz
- Papryka słodka
- Musztarda
- Papryka
- Ogórek kiszony
- Ser
- Mąka
- 10 g oleju
- 1 l bulionu
- po kawałku włoszczyzny
- 1 ząbek czosnku
- 50 g śmietanki 30%
- 10 g mąki
Zrazy z karkówki krok po kroku – przepis
Krok 1. Kotlety z karkówki lekko rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Krok 2. Kotlety posmaruj musztardą i wyłóż na nie dodatki – ogórka, paprykę oraz ser, np. małe kuleczki mozzarelli.
Krok 3. Kotlety ciasno zawiń, obtocz w mące i dobrze obsmażaj z każdej strony.
Krok 4. Zrazy zalej bulionem, dodaj po kawałku włoszczyzny i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Krok 5. Po tym czasie zrazy zdejmij z patelni, śmietankę połącz z mąką i wlej do sosu. Następnie zrazy z powrotem umieść na patelni. Są już gotowe do podania.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>