W tym przepisie znajdziesz idealną propozycję na obiad, który z pewnością polubi każdy. Przepyszne kotlety siekane wraz z puree ziemniaczanym idealnie się ze sobą komponują. Przepis wykonuję bardzo często, gdyż moi domownicy wręcz uwielbiają ten obiad. Za każdym razem każdy sięga po dokładkę.
Przepis na kotleciki siekane sprawdzi się również na większe rodzinne spotkania, bo nawet na zimno smakują wybornie. Serdecznie polecam ten przepis każdemu!
Muszę przyznać, że przepis ten gości w moim domu od wielu lat. Jest odkryciem mojej babci, więc jest idealny. Jego przygotowanie nie wymaga dużej ilości czasu, co jest bardzo ważne podczas gotowania. Koniecznie wypróbuj ten pyszny domowy przepis na kotlety siekane z puree ziemniaczanym. Polecam!
Składniki na kotlety siekane z puree ziemniaczanym – przepis:
Składniki na kotlety siekane :
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 – 5 sztuk pieczarek
- Pół cebuli
- Pół papryki w dowolnym kolorze
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Składniki na puree ziemniaczane:
- kilka ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki masła
- mleko
- sól
Wykonanie kotletów siekanych z puree ziemniaczanym krok po kroku – przepis:
Krok 1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Krok 2. Usuwamy skórki i żyłki, a następnie piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Krok 3. Pokrojone kawałki kurczaka wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników.
Pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie i dokładnie się rozprowadziły i połączyły.
Krok 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przekładamy na naczynie wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Krok 5. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy je w osolonej wodzie.
Krok 6. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy resztę składników. Wszystko ubijamy tłuczkiem do uzyskania kremowego puree.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>