Nalewka z mirabelek – sprawdzony przepis mojej mamy

Kiedy dojrzewają mirabelki to znak, że lato niestety ma się ku końcowi. Warto więc wykorzystać dobrodziejstwa natury i przygotować z nich np. nalewkę, na którą dziś podamy Wam sprawdzony przepis mojej mamy.

Mirabelki to małe, żółte śliwki o specyficznym smaku. Można z nich przygotować zarówno dżemy jak i np. kompoty, czy nalewkę. Sposób wykonania nalewki jest bardzo prosty i z pewnością, każdy sobie z nim poradzi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ocet malinowy - samo dobro dla naszego organizmu

Składniki na nalewkę z mirabelek

Samą nalewkę przygotujemy zaledwie w 30 minut, lecz aby nadawała się do spożycia potrzebuje trochę czasu. Musimy uzbroić się w cierpliwość i liczyć 3 tygodnie nastawu + czas leżakowania nalewki (około 3 miesięcy).
 

Składniki potrzebne do zrobienia nalewki to:

  • 2 kg żółtych mirabelek 
  • 750 g cukru
  • 500 ml wody 
  • 750 ml spirytusu 95%
  • 250 ml wódki czystej 40%

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie nalewki z mirabelek krok po kroku – przepis

Krok 1. Dojrzałe mirabelki należy umyć i odsączyć z wody. Każdą śliwkę nacinamy ostrym nożem dookoła, dzięki temu wydobędziemy smak z owoców, nie usuwamy pestek. Kolejno śliwki przekładamy do dużego słoja.

Krok 2. Z wody i cukru przygotowujemy syrop (podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru). Kiedy syrop ostygnie dolewamy do niego spirytus i wódkę. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy owoce w słoju. Zakręcamy naczynie i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 tygodnie.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Krok 3. Po upływie 3 tygodni nastaw w słoju powinien mieć już piękny, słoneczny kolor, a owoce powinny znajdować się na dnie naczynia. Zlewamy cały płyn dobrze osączając owoce. Rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące żeby dojrzała. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here