Dania jednogarnkowe są wygodnym rozwiązaniem na obiad. Za jednym zamachem powstaje całe danie, co pozwala nam zaoszczędzić sporo na czasie. Potrawy jednogarnkowe zapiekane w piekarniku są znacznie mniej tłuste i tuczące. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Dzisiejsze danie – kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami – można dowolnie zmieniać. Wystarczy, że dodamy do niego inne dodatki i już mamy całkiem nowy smak. My dziś dodamy do mięsa cukinię i pomidory. W innym wariancie możecie dodać np. paprykę czy pieczarki.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki do kotlecików wieprzowych z warzywami – przepis
Do sporządzenia dania potrzebować będziemy:
- pół kg zmielonej łopatki lub biodrówki
- małą cebulę
- jajko
- pół małej bułki
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 pomidory
- duża czerwona cebula
- pół małej cukinii
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków, majeranek, czosnek granulowany.
Wykonanie zapiekanych kotlecików krok po kroku
Krok 1. W pierwszej należy namoczyć bułkę w wodzie i dokładnie ją odcisnąć. Do mielonego dodajemy 2 łyżki majeranku, drobno pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą bułkę.
Krok 2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy mięsnej formujemy małe, płaskie, okrągłe kotleciki. Warzywa oprószamy ziołami prowansalskimi, a ziemniaki przyprawą do ziemniaków.
Krok 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy ciasno po kolei: kotlet, plaster ziemniaka,plaster cebuli czerwonej, plaster cukinii, plaster pomidora. Całość delikatnie skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie odkrywany danie i zapiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>