Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami – przepis na jednogarnkowe danie

0
16696

Dania jednogarnkowe są wygodnym rozwiązaniem na obiad. Za jednym zamachem powstaje całe danie, co pozwala nam zaoszczędzić sporo na czasie. Potrawy jednogarnkowe zapiekane w piekarniku są znacznie mniej tłuste i tuczące. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Dzisiejsze danie – kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami – można dowolnie zmieniać. Wystarczy, że dodamy do niego inne dodatki i już mamy całkiem nowy smak. My dziś dodamy do mięsa cukinię i pomidory. W innym wariancie możecie dodać np. paprykę czy pieczarki.

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Składniki do kotlecików wieprzowych z warzywami – przepis

Do sporządzenia dania potrzebować będziemy:

  • pół kg zmielonej łopatki lub biodrówki
  • małą cebulę
  • jajko
  • pół małej bułki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 pomidory
  • duża czerwona cebula
  • pół małej cukinii
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków, majeranek, czosnek granulowany.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Wykonanie zapiekanych kotlecików krok po kroku

Krok 1. W pierwszej należy namoczyć bułkę w wodzie i dokładnie ją odcisnąć. Do mielonego dodajemy 2 łyżki majeranku, drobno pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą bułkę.

Krok 2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy mięsnej formujemy małe, płaskie, okrągłe kotleciki. Warzywa oprószamy ziołami prowansalskimi, a ziemniaki przyprawą do ziemniaków. 

DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Krok 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy ciasno po kolei: kotlet, plaster ziemniaka,plaster cebuli czerwonej, plaster cukinii, plaster pomidora. Całość delikatnie skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie odkrywany danie i zapiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here